'Myanmar'

Myanmar Hükümetinin Atadığı Komisyon “Soykırım Yok” Dedi

Myanmar Hükümeti tarafından atanan “bağımsız” bir komisyon tarafından yapılan açıklamada Arakan’da yaşayan Müslümanlara yönelik olarak herhangi bir soykırım kanıtının bulunmadığı ileri sürüldü.

@AA değişiklikler: Perspektif

Birleşmiş Milletler’in (BM) Myanmar hükümeti tarafından Rohingya’daki Müslümanlara yönelik politikasını “soykırım” olarak yorumlaması ve bölgede yaşanan krizle ilgili uluslararası alanda hesap verilebilirlik çağrıları üzerine Myanmar hükümeti tarafından oluşturulan komisyon, bu bölgede Müslümanlara yönelik uygulanan siyasetin soykırım sınıflandırılmasına dahil edilemeyeceğini iddia etti. Komisyon yaptığı açıklamada Myanmar güvenlik güçlerinin Myanmar hükümetinin daha önce reddettiği birçok olay ve krizde parmağının olabileceği ve bölgedeki büyük suistimallerden sorumlu olabileceğini ima etmesine rağmen, herhangi bir soykırım kanıtına rastlanmadığını açıkladı.

“Savaş Suçları Yaşandı ama Soykırım Yok”

Komisyon açıklamasında son dönemde Rohingya Müslümanlarına yönelik uygulanan ve sadece 2017 yılında 730.000’den fazla Arakanlı Müslümanın evlerini terk etmeleri ile sonuçlanan baskı ve zulüm politikasının bir parçası olarak Myanmar güvenlik güçleri tarafından yapılan bir takım operasyonlarda bölgedeki Müslümanlara yönelik savaş suçları işlendiğini kabul etti. Ancak bunların soykırım amaçlı olmadığı ve soykırıma dair herhangi bir kanıtın ellerine geçmediğini ileri sürdü.

Açıklamada, Arakan’da polis karakollarına yapılan saldırılar ile oluşan iç savaş ortamının, güvenlik güçleri tarafından kimi zaman “orantısız” bir şekilde uygulanan ve “masum köylülerin öldürülmesi” ile neticelenen olaylara neden olduğu bildirildi. Myanmar güvenlik güçlerinin bunlarla ilgili makul gerekçelerinin bulunduğu iddia edildi.

Birleşmiş Milletler ise daha önce yaptığı açıklamasında, Myanmar güvenlik güçlerinin bölgedeki etnik azınlıklara yönelik olarak gerçekleştiği politika ve kimi zaman tecavüz ve toplu ölümlere kadar varan olayları Myanmar hükümetinin “soykırım niyetiyle” yaptığını ve bu sebeple bölgedeki köylerin imha edildiğini söylemişti.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler