'2018 Yılı Vatandaşlık Verileri'

AB’de Vatandaşlık Verileri: Alman Vatandaşlığını En Çok Türkler Tercih Etti

Avrupa Birliği ülkelerinde 2018’de vatandaşlığa geçişlerde ilk 3 sırayı Fas, Arnavutluk ve Türkiye kökenliler aldı. Türklerin en çok Alman vatandaşlığına geçtiği görüldü.

Fotoğraf: Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Avrupa İstatistik Dairesi Eurostat 2018 yılı AB ülkeleri vatandaşlık ve vatandaşlığına geçme rakamlarını açıkladı. Buna göre 2018 yılı içerisinde 672 bin 300 kişi, 27 AB ülkesinin vatandaşlıklarından birine geçiş yaptı. Bunlardan yüzde 13’ünün daha önce bir AB ülkesi vatandaşlığına sahip olduğu, ancak çoğunluğunu üçüncü ülke vatandaşları veya herhangi bir ülkeye tabiyeti olmayan kişilerin oluşturduğu belirtiliyor.

2018’de AB vatandaşlığına geçenler arasında ilk sırayı 67 bin 200 kişiyle Fas kökenliler alırken, bunu 47 bin 400 kişiyle Arnavutluk, 28 bin 400 kişiyle ise Türkiye kökenliler takip etti. Faslıların yüzde 84’ü İspanya, İtalya ya da Fransa vatandaşlığını tercih ederken, Arnavutların yüzde 97’sinin ise Yunanistan ya da İtalya vatandaşlıklarını aldıkları görüldü. Vatandaşlığa geçenlerin yarısının 31 yaş ve altı olduğu belirtildi.

AB Vatandaşlığına Geçişlerde Gerileme

Eurostat verilerine göre AB vatandaşlığına geçme oranlarındaki gerileme eğilimi dikkat çekiyor. Birlik ülkelerinde yaşayan yabancı kökenli nüfustan vatandaşlığa geçen insan sayısı 2017 yılında 700 bin 600, 2016’da ise 843 bin 900’dü. Buna karşılık Alman vatandaşlığına geçişlerde bir önceki seneye göre ufak bir artış yaşandığı görüldü. 2018’de ülke vatandaşlığına geçenlerin toplam sayısı 116 bin 750 oldu, bu da bir önceki yıla göre bin 300 kişilik bir artış olduğu anlamına geliyor.

AB’de 2018 yılındaki vatandaşlığa geçişlerde en çok tercih edilen ülke, toplam vatandaşlık alımları içinde yüzde 17 oranıyla Almanya ve İtalya oldu. Bu iki ülkeyi yüzde 16 ile Fransa, yüzde 14 ile İspanya ve yüzde 9 ile İsveç takip etti.

Alman Vatandaşlığına Geçişlerde Birinci Sırada Türkler Var

2018 yılında AB vatandaşlığına geçiş yapan Türkiye kökenlilerden yüzde 59’unun Alman vatandaşlığını aldığı görüldü. Bu oran 14 bin 973 kişiye tekabül ediyor. Buna göre Türkiyeliler Alman vatandaşlığına geçenler arasında birinci sırayı alırken, onları yüzde 5,4 ile Britanyalılar, yüzde 5,3 ile Polonyalılar takip etti. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler