'Göçmenlere Sağlık hizmeti'

Portekiz’den Sığınmacılara Geçici Vatandaşlık

Portekiz koronavirüs pandemisi nedeniyle göçmenlere ve sığınmacılara sağlık hizmetlerinden tam olarak yararlanabilmeleri için geçici vatandaşlık hakkı tanıyor.

1 Nisan 2020 admin
@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Portekiz ülkedeki kağıtsız göçmenlere ve sığınmacılara kriz boyunca sağlık hizmetlerinden ve sosyal yardımlardan bütünüyle yararlanabilmeleri için geçici olarak vatandaşlık hakkı verme kararı aldı. Tırmanışa geçen koronavirüs vakaları nedeniyle zor günler yaşayan ülke böylelikle hastalığın yayılmasının önüne geçmeyi planlıyor.

Vatandaşlık Hakkı Haziran Sonuna Kadar Geçerli Olacak

Portekiz Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada bu kararla iltica başvuruları henüz inceleme sürecinde olan ülkedeki tüm yabancı vatandaşların haklarının tartışmasız bir şekilde garanti altına alınacağı belirtildi. 30 Haziran’a kadar geçerli olacak olan “geçici vatandaşlık hakkı” ile ülkedeki sığınmacılar kalıcı oturum hakkına sahip her vatandaş gibi sağlık hizmetleri ve sosyal yardımlardan sonuna kadar yararlanabilecekler.

Bakanlar kurulu bu kararın kamu sağlığı için oluşabilecek riskleri azaltmak için alındığını açıklarken, iltica başvurularının göçmen büroları tarafından temmuz ayı başından itibaren yeniden incelemeye alınacağını bildirildi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović Portekiz hükûmetinin aldığı kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti. Mijatović Twitter hesabından yaptığı açıklamada “salgına cevap olarak savunmasız insanları ve toplumu korumak için iyi bir uygulama” ifaderine yer verdi.

Olağanüstü Hâl 2 Hafta Uzatılıyor

Geçen hafta cuma günü yürülüğe giren yeni düzenlemenin kaç kişiyi ilgilendirdiğine dair Portekiz sınır polis teşkilatı herhangi bir rakam paylaşmadı. Hükûmet verilerine göre geçtiğimiz yıl ülkedeki 580 bin göçmenden 135 bini oturum hakkına kavuşmuştu.

Portekiz’de 18 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hâlin çarşamba günü iki hafta daha uzatılması bekleniyor. Worldometers.info sayfasına göre Portekizde şu ana kadar 7443 kayıtlı koronavirüs vakası içinden 160 kişi hayatını kaybetti. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler