'Kovid-19'

Oxfam: “Koronavirüs Yarım Milyardan Fazla İnsanı Yoksulluğa İtebilir”

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, koronavirüsün ekonomik etkileri nedeniyle dünyada yarım milyardan fazla insanın yoksulluğa sürüklenebileceğini bildirdi.

Oxfam tarafından yayımlanan raporda, koronavirüs pandemisinden etkilenen yoksul ülkelere acilen destek olunmaması durumunda dünyada yaklaşık yarım milyardan fazla insanın yoksulluğa sürükleneceği uyarısında bulunuldu. G20 ülkelerinin ekonomi bakanları, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın gerçekleştirecekleri toplantılar öncesi yayımlanan rapora göre Kovid-19 krizi sona erdiğinde 7,8 milyarlık dünya nüfusunun yarısı yoksulluk içinde yaşıyor olacak.

Londra’daki Kings College ve Avustralian National University ortaklığı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre koronavirüs nedeniyle gelir seviyesinde yaşanabilecek yüzde 20 seviyesindeki bir düşüş, dünyada yaklaşık 548 milyon insanın yoksullaşması anlamına geliyor.

En Fazla Yoksul Ülkeler Etkilenecek

Açıklamada koronavirüsle mücadele kapsamında ekonomilerin tamamen şalter indirmesinin küresel yoksullukla olan mücadeleyi sekteye uğratabileceği belirtildi. Yaşananlardan en fazla Sahra Altı Afrikası’nın, Kuzey Afrika’nın ve Ortadoğu’nun olumsuz yönde etkileneceği belirtildi.

Oxfam açıklamasında yoksul ülkelerin acil kurtarma paketleri ile desteklenmesi, küçük işletmelerin hibe programları ile kurtarılması çağrısında da bulunuldu. Oxfam’ın geçici uluslararası icra direktörü José María Vera, “Pandeminin yıkıcı ekonomik etkileri tüm dünyada hissediliyor. Ancak yoksul ülkelerde zaten hayatta kalma mücadelesi vererek yaşayan yoksul insanlar için onları bundan koruyacak sosyal güvenlik programları da yok.” dedi. Vera, G20 ekonomi bakanları, IMF ve Dünya Bankası tarafından gelişmekte olan ülkelere, halkın yoksul ve korunmasız kesimine destek olabilmeleri için, acil nakit para yardımı yapılması gerektiğini savundu.

G20, IMF ve Dünya Bankasının önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantılarda yoksul ülkelerin borçlarının ertelenmesi ve IMF’nin yardım taleplerini karşılayabilmesi için mevcut fon kapasitesinin artırılması konularının masaya yatırılması bekleniyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler