'Koronavirüs'

Köln’deki Camiler Toplumsal Dayanışma Adına Ezan Okuyor

Almanya’da birçok şehirde camiler, kilise ve sinagoglarda ibadetler yapılamıyor. En kalabalık Müslüman nüfusa sahip şehirlerden biri olan Köln’de de dayanışma adına camilerden ezan okunacak.

9 Nisan 2020 admin
Köln Merkez Camii © gerd-harder @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Almanya’da birçok şehirde Hristiyan kiliseleri ile camiler, koronavirüs salgınında şehir sakinlerine teselli vermek için ortak aksiyonlar düzenliyor. Birçok şehirde kiliseler her gün çanlarını çalarken, camiler de ezan okuyorlar.

Müslümanların en yoğun yaşadığı Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti’nde de birlikteliğin bir göstergesi olarak Katolik ve Protestan kiliselerinde her gün 19.30’da kilise çanları çalıyor. Bugünden itibaren Köln’deki camiler de şehir Müslümanlarıyla koronavirüs salgını esnasında dayanışma sergileyebilmek adına ezanlar okuyacak.

Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan IGMG Köln Bölge KİB Başkanı Mustafa Tekin, “Belediye ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, bugünden itibaren Köln şehrindeki camilerimizde ezanlar okumaya başlayacak. Köln’deki altı camimizde, her gün akşam namazlarında ezan duyuyor olacağız.” dedi. Okunan ezanların “namaza davet” olmadığını, camilerin geçerli yasaklar kapsamında hâlâ kapalı olduğunu vurgulayan Tekin, sözlerine şöyle devam etti: “Toplanma yasağı sürüyor ve cemaatimize verdiğimiz telkinler de hâlâ geçerli. Namazlarımızı evde kılıyoruz. Fakat ezanlarla camilerimizin hâlâ burada olduğu, bu zor süreci atlatıp yine camilerimize döneceğimiz konusunda umut vermek istiyoruz.”

Akşam ezanlarında camiye yakın ikamet eden Müslümanların ramazan oruçlarını ezanla açmalarının ayrı bir duygu olacağını söyleyen Tekin şöyle dedi: “Şu anki zor şartlarda birbirimize destek olmamız lazım. Bu esnada ezanlarla etrafa rahatsızlık vermemek konusunda azami dikkat edeceğiz.”

Camilerde Ezan Okunurken Komşular Rahatsız Edilmemeli

Konuyla ilgili Perspektif’e değerlendirmede bulunan Almanya İslam Konseyi Genel Sekreteri Murat Gümüş, okunan ezanların sembolik önemine değindi: “Salgının yayılmasını önlemek amacıyla bütün cemiyetlerimizde faaliyetlerimizi durdurduk. Camilere gidemiyor olmak cemaatimizde ciddi bir üzüntü oluşturuyor. Köln camilerinde ezan okunması, bu üzüntüyü gidermek adına ciddi bir adım.”

Köln’deki camilerde ezan okunmasıyla ilgili cemiyetlere uyarılarda bulunduklarını anlatan Gümüş, şu açıklamalarda bulundu: “Cemaatimize moral verirken, komşularımıza külfet oluşturmamak sorumluluğuna sahibiz. Bu nedenle cemiyetlerin bazı hususlara dikkat etmesi konusunda kendi üyelerimize uyarılarda bulunduk. Ezan okunurken cami önünde toplanmak gibi hususlar şu an yürürlükte olan toplanma yasağını ihlal anlamına geldiği için, bu konuda katiyetle dikkatli olunması gerekiyor. Yine yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren ya da yaşlılar yurdu gibi kuruluşlara yakın camilerde ezan sesinin rahatsız etmeyecek bir yükseklikte olması lazım. Aynı şekilde cemiyetlerimiz, ezanlar öncesinde komşularını bilgilendiriyor, ezanla ilgili soruları olanlar için cami girişlerine irtibat bilgilerini asıyorlar. Bu tarz bilgilendirmelerle oluşabilecek anlaşmazlıkların da önüne geçileceğini umut ediyoruz.”

Ezanın sembolik olduğunu, namazların yine evlerde kılınmaya devam edeceğini vurgulayan Gümüş, Köln Belediyesi’ne gösterdiği hassasiyet nedeniyle de teşekkür etti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Ekrem Ekici
    2020-04-10 09:44:42

    Elhamdülillah en Büyük Bela ve Musibetler Peygamberlerin başlarina gedi hepiside sabretti buda bizim bu asrin imtihani Rabbimiz bizleri imtihani kazananlardan buyursun insallah. Selam ve dua ile

Son Yüklenenler