"Avrupa'da Ezan"

Almanya’nın Köln Şehrinde İlk Kez Hoparlörden Akşam Ezanı Okundu

Almanya'nın Köln kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi bünyesindeki Merkez Camisi’nde ilk kez hoparlörden ezan okundu.

Köln’de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Müslümanlara moral olması amacıyla yerel makamların izniyle akşam ezanı din görevlisi Naci Şengün tarafından okundu. Köln’de ilk kez ezan okunması çevrede oturan Türk ve Müslümanlar arasında memnuniyetle karşılandı.

DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, hoparlörden ilk kez okunan akşam ezanının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Müslümanların Almanya’nın bir parçası olup olmadığının tartışıldığı bir dönemde camilerde ezan okunmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. Türkmen, “Koronavirüs salgının dünyanın her yerinde değişik kültürel, sosyal, ekonomik değişimlere sebep oldu. Bunlardan biri de toplumsal hoşgörü ve birlikte yaşama konusunda toplumun farklı kesimlerinde olumlu duyarlılık meydana gelmesiydi. Bugün Almanya’nın 70-80 camisinde açıktan canlı ezan okunuyor. Bu yıllardır burada Müslümanların hasretini duyduğu bir olaydı.” dedi.

Ezanın burada yaşayan Müslümanlara büyük bir psikolojik destek olduğunu belirten Türkmen, virüs salgınının yanı sıra içinde bulunduğumuz toplumun hassasiyetini hatırlatarak, vatandaşların ezan okunan camilerin önünde toplanmamasını ve söylemlerine dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Köln Dışında Almanya’da Ezan Okunan Cami Sayısı Artıyor

Almanya’da koronavirüs salgını nedeniyle cami, kilise ve diğer ibadet yerleri kapalı. Hristiyan dinî cemaatler kiliselerde ibadet edemeyen mensuplarına manevi destek ve moral vermek için her akşam kilise çanlarını çalıyor. İlk olarak Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Duisburg şehrinde kiliselerin bu aksiyonuna katılan Duisburg Merkez Camisinde 20 Mart’ta ezan okunmaya başlamıştı. Duisburg’u Almanya’daki diğer şehirler izlemiş ve kısa süre içerisinde yerel makamlardan alınan izinler neticesinde Almanya’da ezan okunan cami sayısı bir anda artmıştı. En son geçtiğimiz hafta cuma günü Berlin’deki Dar-as-salam Camisi’nde ezan okunmuş, ezanı dinlemek için cami önünde toplanan 300 kişilik grup polis tarafından dağıtılamamıştı. Bunun üzerine camiye ezan yasağı gelmişti.

Almanya’da Zeit gazetesinin araştırmalarına göre 2.750 cami, 45.000 Katolik ve Protestan kilisesi var. Kiliselerin çoğunda çan varken, ülkedeki ezanların yaklaşık 30 tanesinde hoparlörlerden okunan ezanla namaza çağrılıyor. Ağırlıklı olarak Kuzey Ren-Vestfalya’daki şehirlerdeki camilerde ezan okunması mümkün: Düren, Düsseldorf, Essen, Hürth, Herzogenrath, Stolberg, Würselen, Eschweiler, Siegen, Bochum, Bergkamen, Hamm, Dortmund ve Halle gibi şehirlerin yanında, Schleswig-Holstein eyaletinde üç şehirde (Rendsburg, Neumünster ve Schleswig), Aşağı Saksonya’da da Oldenburg’ta ezan okunduğu biliniyor. Ülkede her gün üç vakit ezan okuyan camiler olduğu gibi, her gün yalnızca öğle ezanını ya da yalnızca cuma günleri öğle ezanını okuyan camiler de var. Ezan, yerel mercilerin idari yetkisi altında, federal olarak da “Çevre Koruma Kanunu” kapsamında ele alınıyor. Camilerin sanayi bölgesinde bulunup bulunmadığı, komşuların tepkisi, mahkeme süreci, ezanın desibeli gibi faktörlere bağlı olarak şehirlere göre farklı uygulamalar söz konusu. Almanya’da ilk ezanın tarihi ise 1984 yılına, Düren Fatih Camisi’ne uzanıyor.

Almanya dışında Hollanda’da ve Fransa’da da koronavirüs salgını karşısında camileri kapalı olan Müslüman topluma moral vermek için ezanlar okunmuştu. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler