'Göç ve İltica'

Almanya, Yunanistan’dan 50 Sığınmacı Çocuk Kabul Edecek

Almanya, Yunan adalarındaki kamplarda yaşayan korumaya muhtaç 50 mülteci çocuğu gelecek hafta ülkeye getirecek.

Alman İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulunda, İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in önerisi üzerine Yunanistan’dan ilk etapta 50 mülteci çocuğun ülkeye getirilmesinin kabul edildiğini söyledi. Daha önce koalisyon partilerinin de 14 yaş altında 50 çocuğun ülkeye kabul edilmesi konusunda anlaştığını ifade eden Alter, çocukların gelecek hafta Almanya‘ya getirileceğini kaydetti. Alter, çocukların 14 gün Aşağı Saksonya eyaletinde karantinaya alınacağı, ardından eyaletlere dağıtılacağı bilgisini paylaştı.

Bu kararın aylardır tartışıldığına vurgu yapan Alter, Avrupa Birliği’nde (AB) bazı ülkelerin Yunanistan’dan 1000 ila 1500 arasında çocuğu kabul etmeyi taahhüt ettiğini, Almanyanın da bu bağlamda 300 ila 500 sığınmacı çocuğu ülkeye getireceğini dile getirdi. Alter, “Almanya‘nın neden daha fazla çocuk almadığına” ilişkin soruya da şimdilik 50 çocuk için gerekli dosyaların hazır olduğu cevabını verdi.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas da özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, birçok AB ülkesinin söz vermesine rağmen korumaya muhtaç çocukları almadığına işaret ederek, “Şu an biz ve Lüksemburg çocukları almaya hazırız.” dedi. Maas, diğer ülkelerin de kısa zamanda kendilerine katılmalarını ümit ettiğini kaydetti. Lüksemburg’un da Yunanistan’daki kamplardan 12  sığınmacı çocuğu alacağı belirtildi.

Yunanistan’da herhangi bir aile büyüğü yanında olmayan, refakatsiz çocuk sayısı geçen senenin kasım ayında yaklaşık 5 bindi. Refakatsiz mülteci çocuklar, göç gündeminde önemli bir yer tutuyor. 2017 yılında Almanya’da refakatsiz küçüklerin sınırdışı edilmesi gündeme gelmişti. O sene Almanya Fas’ta inşa edeceği yaşam merkezleriyle, yasal bir yol ile gençleri sınır dışı etme imkânı oluşturmuştu.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) 2019’un sonlarında yayınladığı rapora göre dünya genelinde okul çağında olan 7.1 milyon mülteci çocuktan sadece 3.7 milyonu eğitim alabiliyor. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler