'BM Raporu'

BM Açıkladı: Mülteci Çocukların Yarısı Eğitim Hizmetinden Mahrum

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği tarafından yayımlanan yeni bir rapor mülteci çocukların yarısına yakınının eğitime erişemediğini ortaya koydu. 

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği UNHCR mültecilerin eğitime erişimleri ile ilgili yeni bir rapor yayımladı. Hazırlanan rapora göre okul çağında olan toplam 7.1 milyon çocuktan sadece 3.7 milyonu eğitim alabiliyor. 

İlkokul seviyesindeki çocukların yarısına yakınının eğitimden uzak kaldığını belirten rapor ayrıca çocukların ilerleyen yaşlarda eğitime katılım oranlarında da dikkat çekici şekilde azalma olduğunu gösteriyor. İlkokul seviyesindeki mülteci çocukların yüzde 63’ü okul eğitimi alabilirken ortaöğretim seviyesindeki çocuklarda bu oran yüzde 20’lere kadar inebiliyor. 

İlkokul yaşlarında okula erişimi bulunan çocukların global ölçekte oranı yüzde 91, ortaöğretim seviyesinde yüzde 84 iken yüksek öğretimde ise bu oranın yüzde 34 olduğu biliniyor. UNHCR raporunda ortaöğretimi bitirmiş mülteci çocuklar arasında yüksek öğretime devam edenlerin oranın ise sadece yüzde 3 olduğu iddia edilmektedir. Konu ile ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiseri Filippo Grandi, okulları mültecilere ikinci bir şans verilen yer olarak tanımladı ve mültecilere geleceklerine yatırım yapmak için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri geliştirme fırsatı verme konusunda başarısız olunduğunu söyledi.

70 Milyondan Fazla İnsan Evini Terketmek Zorunda Kaldı

UNHCR Kıdemli Dış İlişkiler Sorumlusu Matthew Saltmarsh ise eğitimin ekonomik ve sosyal faydalarının olduğunu ifade etti ve mültecilerin saygınlıklarını geri kazanma ve geçirdikleri travmanın etkisinden kurtulabilmeleri yolunda eğitimin önemi üzerinde durdu. Saltmarsh ayrıca bu yıl evlerinden kaçmaya zorlanan insan sayısının tarihi seviyelere ulaştığını hatırlatarak şu anda 70 milyondan fazla insanın zulüm, çatışma ve savaş nedeniyle evlerini terk ettiklerini söyledi.

Raporda ayrıca Uganda, Çad, Kenya, Etiyopya, Pakistan, İran, Türkiye ve Meksika’daki mülteci çocukların eğitimi konusunda önemli ilerleme kaydedildiği belirtildi. Buradaki hükümetlerin okul programlarını daha esnek hale getirdikleri ve çocuklara yeni dil öğrenmeleri için özel yardımlar sunarark mültecilerin eğitime erişimlerini sağladıkları ifade edildi. 

BM’den Mali Destek Çağrısı

Matthew Saltmarsh bu ülkelerde mültecilere sunulan eğitim imkanındaki ilerleme ile ilgili olarak da bunun umut verici olduğunu ancak büyük zorlukların devam ettiğini söyledi. Dokümantasyon ve ulusal müfredatların takibi konusundaki sorunlara değinen Kıdemli Dış İlişkiler Sorumlusu, kötüye kullanım konusunda hala ciddi açıkların bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Uzmanlar ise ilkokul ve ortaokul arasındaki mülteci çocukların okullara devam etme oranındaki keskin düşüşü mülteci eğitimi için gerekli fonların bulunmaması olarak görüyor. Neticede UNHCR uluslararası camiayı mülteciler için orta öğretime başlama amaçlı yeni bir girişime mali destek vermeye davet etmektedir.(eg) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler