"Mülteci"

Dünyada Yerinden Edilmiş Kişilerin Sayısı 70 Milyonu Aştı

Birleşmiş Milletler, Küresel Trendler 2018 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre 70 milyondan fazla insan şiddet ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk zorunda kaldı. 

3 Temmuz 2019 admin

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) Küresel Trendler araştırması yıllık “Zorunlu Yerinden Edilmeler” raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor, dünyada 70.8 milyon insanın şiddet ve çatışma ortamından dolayı zorunlu olarak evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını gösteriyor. 

Dünyada yerinden edilen kişilerin sayısının 20 yıl önceki rakama göre iki katına ulaştığının belirtildiği rapora göre, geçtiğimiz yıl 68.5 milyon olan toplam yerinden edilen kişi sayısının 2018 yılında 2.3 milyon artarak 70.8 milyona ulaştı. Şimdiye kadar tespit edilmiş en yüksek rakam olarak dikkat çeken bu sayı, ayrıca günde yaklaşık 37.000 kişinin çatışma ve şiddet ortamı dolayısıyla zorunlu olarak evlerini terk ettiği ve dünyadaki her 108 kişiden birisinin ise aynı sebeplerden yerinden edildiğine işaret etmektedir. 

Yerinden Edilmiş Kişilerin Çoğunluğu “Mülteci”

 Bununla beraber zorunlu olarak yerinden edilen kişilerin önemli bir bölümünü geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de mülteciler oluşturmaktadır. Toplamda 25.9 milyon mülteci çatışma ve şiddet ortamı nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Bu mültecilerin 20.4 milyonu UNHCR’ın çalışma alanındayken, kalan 5,5 milyon kişiyi ise Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) kayıtlı Filistinli mülteciler oluşturuyor. 18 yaş altı çocuklar ise toplam mülteci sayısının yarısını oluşturmaktadır. 

UNHCR, ayrıca son dönemde ekonomik ve siyasi kriz ile çalkalanan Venezuela’dan yaşanan göç hareketleri ile ilgili net veriler olmadığı için verilen rakamların daha da fazla olabileceğini duyurdu. Toplamda 4 milyon kişinin evlerini terk ettiği Venezuela’da bu kişilerden sadece 460 bini başka ülkelere sığınma talebinde bulundu. 2018 yılında ise 350 bin Venezuelalı sığınma talebinde bulunmuştu. 

“Fakirlerin Krizi”

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise raporda belirtilen rakamları açıklayarak güvenlik arayışında olan kişilere yönelik olarak dışlama politikası içinde bulunan hükümetleri eleştirdi. Bazı hükümetlerin sınırlarını göçmenlere kapatmaya çalıştığını hatırlatan Grandi, yerinden edilen kişilerin yeniden yerleşimi konusunda “zengin” ülkelerin tutumunu eleştirdi. İstatistiklerin bu krizin “fakirlerin krizi” olduğunu gösterdiğini söyledi. 

Mülteciler ve göçmenler etrafındaki dilin genellikle bölücü olduğunu hatırlatan Grandi buna ek olarak zamanımızın en büyük zorluklarından birisi olarak adlandırdığı göçmen krizinin çözümü noktasında bazı ülke ve toplulukların tutumundan övgü ile söz ederek bu ev sahibi topluluklarda cömertlik ve dayanışmanın dışa vurumunun yaşandığınını dile getirdi.(eg) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler