'Kovid-19'

KRM’den Uyum Sorumlusuna Tepki: “Müslümanlar Yasaklara Uyuyor”

Almanya Federal Hükümetinin Uyum Sorumlusu Annette Widmann-Mauz, Müslümanların sosyal mesafe kuralına Ramazan ayı boyunca da uyması gerektiğini söyleyince KRM’den tepki aldı.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici@AA değişiklikler: Perspektif

Berin’de geçtiğimiz cuma günü, koronavirüs salgını nedeniyle ibadetlerini camide yerine getiremeyen Müslümanlara motivasyon amaçlı ezan okunması sonucunda yaklaşık 300 kişi caminin önünde toplanmıştı. Polisin de müdahalesi ile birlikte kalabalık dağıtılmış ve orada bulunan kişilere sosyal mesafe kuralı hatırlatılmıştı.

Bu durum sonrasında Federal Hükümetin Uyum Sorumlusu Annette Widmann-Mauz bir açıklamada bulundu. Widmann-Mauz, salgın kapsamında tedbir amaçlı alınan kurallara istisnasız herkesin uyması gerektiğini ifade ederek bu kurallara Ramazan ayı boyunca da uyulması gerektiğini vurguladı. Wiedmann-Mauz ayrıca, ülkedeki Müslüman çatı dernekleri ile video konferans yoluyla görüşerek Ramazan ayı boyunca alınması gereken tedbirler hakkında konuşacağını söyledi.

KRM Sözcüsü Kesici: “Uyum Sorumlusunun Açıklamaları Bizi Şaşırttı”

Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Burhan Kesici, Widmann-Mauz’un açıklamalarına tepki gösterdi.“Kendisinin açıklamalarını şaşırtıcı buluyoruz çünkü Bakan Widmann-Mauz, açıklamasında belirttiği gibi konuyla alakalı görüşmek için ne beni ne de başka bir İslam çatı kuruluşu yetkilisiyle iletişime geçmedi.” diyen Kesici şöyle devam etti: “Anlaşılan Sayın Widmann-Mauz, 14 Mart’taki irtibat yasağından beri Müslüman toplumun aldığı sayısız tedbirden haberdar değil. Bilimsel tavsiyeler, eyalet hükümetlerinin ve federal hükümetin tedbirleri, ama aynı zamanda da üyelerimize ve cami ziyaretçilerimize karşı sorumluluğumuz uyarınca bir aydır Almanya genelinde Cuma namazları kılınmıyor. Camilerdeki bütün aktiviteler durduruldu. Bunlar yerine sohbetler çevrimiçi ya da YouTube kanalları aracılığıyla yapılıyor. Ramazan için de bu tarz hazırlıklar devam ediyor.”

 Bu açıdan Widmann-Mauz’un basına yansıyan görüşlerinin tamamen anlaşılmaz olduğunu söyleyen Kesici, Müslümanların irtibat yasağına uymak konusunda örnek bir tutum sergilediğini ifade etti.

“Berlin’deki Olay Bir Yanlış Anlaşılmaydı”

Berlin’de ezan sonrası camiye 300’e yakın kişinin toplanmasına da değinen Kesici, bunun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ve bu duruma benzerlik teşkil edecek başka bir olayın da yaşanmadığını söyledi. “Bu durumdan bütün Müslümanları sorumlu tutmayı uygunsuz ve aşırı bir tepki olarak görüyoruz” diyerek sözlerine devam eden KRM Başkanı, Widmann-Mauz’a da bir çağırıda bulundu: “Sayın Uyum Sorumlusu Müslüman cemaatle camilerdeki irtibat yasağıyla ilgili fikir alışverişinde bulunmak isterse, biz konuşmaya hazırız. Fakat bunun doğrudan bir diyalog olması ve halka açık çıkışlar üzerinden gerçekleşmemesi gerek.” (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler