'KRM Sözcüsü Burhan Kesici'

“Müslümanlar Olarak Salgın Krizini Zararsız Atlatmak İçin Her Şeyi Yapacağız”

Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici, Almanya Müslümanları Koordinasyon Merkezi’nin (KRM) yeni sözcüsü oldu. Kesici korona pandemisinin etkilerinin önümüzdeki altı ay boyunca hissedileceğini belirtti.

Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici

Almanya’daki Müslümanların en üst temsil kurumu olan Almanya Müslümanları Koordinasyon Merkezi’nin (KRM) yeni sözcüsü İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici oldu. KRM’nin yayınladığı açıklamada gündeme dair konuları değerlendiren Kesici, korona pandemisi nedeniyle Almanya’daki Müslümanlar açısından sıra dışı bir durum yaşandığını belirtti.

Almanya’da toplanma yasağı nedeniyle camilerdeki faaliyetlerin iptal edildiğini ve cemaatle namazların da kılınmadığını hatırlatan Kesici, “Bu durum biz Müslümanlar açısından tamamen yeni bir tecrübe. Sanki evimizin, yuvamızın bir kısmını kullanamıyormuşuz gibi bir durumla karşı karşıyayız.” dedi.

Kovid-19 Nedeniyle Cami Cemiyetleri Finansal Zorluk Yaşıyor

Camilerdeki cemiyet hayatının getirdiği dayanışma ve birliktelikten vazgeçmenin özellikle yaşlılar için bunaltıcı olduğunu ifade eden Kesici, yalnızca cami cemaatinin değil, aynı zamanda camilerin kendisinin de koronavirüs tedbirlerinden doğrudan etkilendiğini ifade etti. Almanya’da camilerde kılınan namazlar sonrasında cemaatten toplanılan bağışlar, camilerin giderlerinin karşılanmasında ilk sırada yer alıyor. Kovid-19 tedbirleri kapsamında bağışların azalmasıyla birçok caminin finansal zorluk yaşayacağı belirtiliyor.

“Federal hükûmet ve eyaletlere bu zor zamanda cami cemiyetlerini desteklemek konusunda çağrı yapıyoruz.” diyen Kesici, önümüzdeki altı ayın korona pandemisinin beraberinde getirdiği zorlukların gölgesinde geçeceğini ifade ederek şöyle ekledi: “Bu süreyi bütün bir toplum olarak mümkün olan en zararsız biçimde atlatabilmek adına biz Müslümanlar da elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

“Salgın Temel Değerleri Hatırlamak İçin Bir Şans Olabilir”

Kesici, günlük hayatı felç eden salgın sürecinin Müslümanlar açısından bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini de ifade etti: “Bu süreci, kendi değerlerimizi, davranış ve ihmallerimizi de gözden geçirmek için kullanacağız. Bu esnada yaşadığı yerden kaçmak zorunda kalan, bize sığınmış ya da bizim aramızda yaşayanları ve evsizleri de göz önünde tutacağız. Pandemi, elbette riskleri beraberinde getiriyor ama bu durum biz insanlar için kendi içine dönmek ve temel şeyleri yeniden hatırlamak için bir şans da olabilir.”

Almanya’da İslam dinî cemaatleri, yeni dijital aksiyonlarla kapalı olan camilerin eksikliğini gidermeye çalışıyor. Birçok sohbet ve eğitim faaliyeti video ve canlı yayınlarla gerçekleşiyor. Bunun dışında Almanya genelinde Müslüman gençler, yardım projeleri oluşturarak ya da var olan projelere katılarak risk altındaki gruplara günlük ihtiyaçlarını karşılama konusunda destek sunuyor.

2007 yılında kurulan KRM’nin çatısı altında Almanya’daki en büyük cami dernekleri var. Bu kurumlar arasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya İslam Konseyi, Almanla Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve 2019 yılından itibaren de Almanya’daki Faslılar Merkez Konseyi (ZRMD) ile Arnavut-İslam Birliği Merkezleri (UIAZD) yer alıyor. Burhan Kesici’den önce KRM’nin sözcülüğünü DİTİB’ten Zekeriya Altuğ yapıyordu. (ezk)

 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler