'Koronavirüs'

Avrupa’da Vakit Namazları Kovid-19 Nedeniyle Cemaatle Kılınmayacak

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Avrupa'da bulunan bazı İslami cemaatler ikinci bir duyuruya kadar vakit namazlarının camilerde cemaatle kılınmayacağı açıklamasında bulundu.

Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Dünya genelinde virüsün yayılmasını engellemek için alınan önlemler arttırılıyor. Avrupa’da bulunan İslami cemaatler de bu bağlamda kendi önlemlerini almış durumda.

DİTİB: İkinci Bir Duyuruya Kadar Vakit Namazları Cemaatle Kılınmayacak

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından Almanya özelinde yapılan yazılı açıklamada, salgının toplumu tehdit edecek bir boyuta ulaşması, Federal Hükümetin tavsiye ve telkinleri sonucu yeni birtakım tedbirler alınması zaruretinin doğduğu belirtildi.

Açıklamada, “Teşkilatımıza bağlı camilerimizde, bugünden itibaren ikinci bir duyuruya kadar, vakit namazlarının cemaatle kılınmamasının uygun olacağı mülahaza edilmiştir. Bununla birlikte bu süreçte, şimdilik gerekli hijyen ve dezenfeksiyon şartları yerine getirilmesi kaydıyla, camilerimiz bireysel ibadete açık tutulacaktır.” ifadesi yer aldı.

IGMG:  Vakit Namazları Evlerde Kılınacak, Camilerde Toplu Namazlara Ara Verilecek

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) tarafından yapılan, 36 bölgesi için geçerli olan açıklamada ise, salgının daha fazla kişiye bulaşmasını durdurmak adına, sağlık bakanlıklarının ve yetkili mercilerin tavsiye ve uyarılarına uygun olarak tedbirler aldıkları belirtildi.

Açıklamada, “Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde virüs salgını ile mücadele bağlamında alınan tedbirler giderek yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede bizler de hem değerli cemaatimizin hem de toplumumuzun sağlığını koruma adına vakit namazlarının evlerde kılınmasını, camilerde toplu namazlara bu süreçte ara verilmesi kararlarını almış bulunuyoruz. Camilerimiz fert olarak gelip namaz kılınması, manevi rehberlik çalışmaları ve insanlarımızın dinî sorularına cevaplar verilmesi için yine de açık olacaktır.” ifadeleri yer aldı.

CFCM: Camilerde Vakit ve Cuma Namazları Eda Edilmesin

Fransa İslam Konseyi (CFCM) de salgın nedeniyle, kamu sağlığının korunması adına, Fransa’daki tüm camilerde Cuma namazlarının yanı sıra vakit namazlarının da eda edilmemesi yönünde çağrıda bulundu.

Hollanda Diyanet Vakfı: Camilerimiz 6 Nisan’a Kadar Kapalı Kalacak

Hollanda Diyanet Vakfı yaptığı açıklamada, “Hollanda hükumetinin koronavirüs vakası sebebiyle açıklamış olduğu tedbirlere istinaden; 6 Nisan 2020 tarihine kadar camilerin vakit namazlarında kapatılmasına, lokal vb. müştemilatların da kapatılmasına ve camilerin giriş kapılarına konuyu izah eden bilgilendirme yazısının asılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden Fetva

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına enfekte olmuş kişilerle aynı ortamda bulunmanın ve onlara temas etmenin virüsün bulaşmasına neden olduğu, toplanma alanlarının da salgının bulaşması için potansiyel bir alan oluşturduğu belirtildi. Açıklamada, virüsün yayıldığı herhangi bir ülkede kontrol altına alınana kadar “cuma ile cemaatle namaz kılınmasının durdurulması” gerektiği ifade edildi.

Hazreti Muhammed’in de “Ne zarar vermek ne de zarara uğramak vardır” hadisine dikkatin çekildiği açıklamada, kişinin kendisine ve bir başkasına herhangi bir zarar vermeye sebep olmaktan uzak durmasının önemine işaret edildi. Açıklamada, insanlara virüsün geçme tehlikesi olasılığından dolayı cuma ve namazların cemaatle kılınmasının şeri olarak gerekmediği ve bunun caiz de olmadığı vurgulandı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler