'Hükûmet Yardım Paketi'

Hollanda’da Camiler de Yardım Paketinden Faydalanabilecek

Hollanda hükümetinin açıkladığı yardım paketinden camiler de faydalanabilecek. NOW paketi kapsamında imam, müezzin ya da eğitmen gibi cami çalışanlarına finansal destek mümkün olacak.

8 Nisan 2020 admin

Hollanda hükümeti yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında Mart 2020’de İstihdamı Koruma Acil Önlem Paketi’ni (Fl. “Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Behoud van Werkgelegenheid – NOW”) açıkladı. Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı’nın yayımladığı mektupta ekonominin olabildiğince iyi çalışmasını sağlamak adına, şirketlerden esnek sözleşmesi olan işçileri de dâhil olmak üzere olabildiğince çok çalışanı işte tutmaları istendi. Bu nedenle çalışma süresini azaltma düzenlemeleri yerine gelen yardım paketi, işverenlerin işçileri işten çıkarmamaları ve gelirlerini ödemeleri için tasarlandı.

Bu pakette, işverenin cirosunda birbirini izleyen 3 aylık bir dönem için en az yüzde 20’lik bir düşüş olması durumunda, düşüş ile orantılı olarak en fazla yüzde 90’lık bir devlet katkısının sağlanması öngörülüyor. Gelir kaybı yaşayan işletme ve kurumlara finansal destek sağlayacak olan pakette mart, nisan veya mayıstan itibaren oluşacak 3 aylık kayıplar için işçi başına ayda en fazla € 9.538 ödenecek. Talep formu tamamlandıktan sonra öngörülen ödeneğin yüzde 80’i üç taksitle avans olmak kaydıyla, 2 ila 4 hafta içerisinde ödenmesi bekleniyor. Ödemenin geri kalanı ise nihai ciro kaybı hesaplaması sonrası düzenlenecek. Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Wouter Koolmees 8 Nisan sabahı NPO1 radyosunda şimdiye kadar 60.000 talep formunun doldurulduğunu belirtti. 

Camilerdeki Çalışanlar Da Yardım Paketi Kapsamında

NOW paketinden camiler ve kiliseler de yararlanabilecek. Böylece camilerde veya cami derneklerinin yan kuruluşlarında istihdamlı imam, müezzin, hoca, temizlik görevlisi ve benzeri işçi statüsüne sahip çalışanlar da söz konusu işsizlik fonundan faydalanma hakkına sahip olacak.

Rijnmond İslami Kuruluşlar Platformu (SPIOR) Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Emin Akbulut, cami ve kiliselerin yardım paketinden yararlanabilecek olmasının ilk şartının, kendi bünyelerinde işçi çalıştırıyor olmaları olduğunu vurguladı. Camilerin yardım paketinden faydalanmasının, bu kurumların toplumdaki yerinin onayı anlamına geldiğini söyleyen Akbulut Perspektif’e yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Hollanda’da kendi ayakları üzerinde durabilen ve maddi durumu güçlü olan camiler çoğunlukta. Fakat küçük, cemaati az veya yeni kurulmuş camilerin gelir kaybı yüksek. Ayrıca camilerin geçici bir süre için kapalı olması sebebiyle, kermes ve benzeri etkinliklerle sağlanan gelirler de elde edilemiyor. Bu anlamda bazı camilerin finansal desteğe ihtiyaç duyacağı açık.”

Camiler geçici olan bu uygulama için 6 Nisan 2020’den 31 Mayıs 2020’ye kadar başvuruda bulunabilecek. NOW paketi ve başvuru ile ilgili geniş bilgi Hollanda İşçi Sigortaları Kurumu’nun (UWV) resmî internet sayfasında yer alıyor.

Hollanda’daki camilerin NOW paketi başvurularında ya da camilerin kira ve benzeri yüksek ödemelerinin ertelenmesi gibi konularda SPIOR camilere destek sunacak.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler