'Avrupa Birliği'

Merkel: Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı Planladığımızdan Farklı Geçecek

Almanya Başbakanı Merkel, yeni tip koronavirüsten dolayı 1 Temmuz'da başlayacak Almanya'nın Avrupa Birliği dönem başkanlığının planlandığından farklı geçeceğini söyledi.

Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, haftalık video mesajında, Kovid-19’a karşı bir aşı bulunmadığı sürece bu salgınla yaşamak zorunda kalınacağını yineledi. Almanya’nın AB dönem başkanlığında salgınla mücadelenin önemli yer alacağını vurgulayan Almanya Başbakanı, “Bu da Almanya’nın AB dönem başkanlığının planladığımızdan farklı geçeceği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı. Merkel, ülkesinin dönem başkanlığı süresince Avrupa’daki ekonominin güçlendirilmesi ve sosyal dayanışmanın artırılmasının yanında iklim ve çevre konularının da ele alınacağını belirtti.

Merkel: “Avrupa Böyle Bir Durumda Normal Zamanlardan Daha Önemli”

Sağlık konularıyla birlikte iklim konularının da gündemde olacağını belirten Almanya Başbakanı, ayrıca finansal işlemler vergisinin de konuşulacak konular arasında olacağını kaydetti. Merkel, Kovid-19 salgınından AB’deki tüm ülkelerin etkilendiğine işaret ederek, “İspanya ve İtalya gibi bazı ülkeler çok daha fazla etkilendi. Bu konuda ortak cevaplar bulmamız lazım. Avrupa böyle bir durumda normal zamanlardan daha önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında ayrıca üzerinde anlaşılan yardım paketleriyle ilgili açıklamada bulunan Merkel, yardım paketlerinin 1 Haziran’a kadar yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti. Bahsi geçen yardım paketleriyle, koronavirüs salgınının neden olduğu sorunlarla mücade için 500 milyar Euroluk destek sağlanması planlanıyor. Krizin yol açtığı ekonomik kaybın büyük olacağına dikkat çeken Merkel, bu yardımın tek başına yeterli olmadığını, krizden sonra ve kriz sürecinde de bir konjonktür programına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. AB Zirvesi’nden çıkan sonuca göre, AB Komisyonu mayıs ayında bir “kurtarma fonu” önerisinde bulunacak. Söz konusu kurtarma fonunun bir trilyonu aşması ve AB’nin 2021-2027 bütçesine entegre edilmesi planlanıyor.

1 Ocak 2019’da Romanya ile başlayan yeni üçlü Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını, 1 Ocak 2020 tarihinde Hırvatistan devralmıştı. 1 Temmuz itibariyle AB dönem başkanlığını Hırvatistan’dan devralacak olan Almanya, bu görevi 31 Aralık 2020’ye kadar sürdürecek. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler