'refakatsiz küçükler'

Almanya’ya Getirilen Refakatsiz Mülteci Çocukların Durumu İyi

Geçtiğimiz hafta Yunanistan’daki mülteci kamplarında yaşayan 47 refakatsiz mülteci çocuk, Atina’dan Hannover havalimanına getirtilerek Almanya’ya ayak basmıştı. Çocukların durumuyla ilgili değerlendirme yapıldı.

28 Nisan 2020 hcevik
Fotoğraf: Shutterstock.com

Yunanistan’dan Almanya’ya getirilen refakatsiz mülteci çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. 4 kız, 43 oğlan çocuğundan oluşan ve yaşları 6 ile 17 arasında değişen 47 refakatsiz çocuk Almanya’nın Osnabrück bölgesinde karantina altında tutuluyor. Migazin’in haberine göre Almanya’ya getirilmeden önce Kovid-19 testi yapılan çocukların şu anki sağlık durumları iyi. Mülteci çocukların hafif bedensel ağrı bildirdikleri, bunun Yunanistan’da yaşadıkları kamplardaki kötü hijyen koşullarından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Mülteci Çocuklar Tıbbi ve Psikolojik Destek Alacaklar

39.000 mültecinin bulunduğu Yunanistan’ın farklı adalarında mülteciler kamplarda kalıyorlar. UNO Mülteci Yardımlaşma Derneğinin yaptığı açıklamaya göre bu kampların yüzde 36’sı çocuklardan oluşuyor. Bu çocukların arasında yanında bir aile büyüğü olmadan göç eden refakatsiz çocuklar da var.

Almanya’ya getirilen mülteci çocukların koronavirüsle enfekte olmadıklarını belirlemek için çocuklar bir hafta daha Osnabrück bölgesinde karantina altında kalacaklar. İlk yapılan test ve sağlık kontrolünde çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu kayıtlara geçmişti. Çocuklar bu karantina süresinden sonra Almanya’nın farklı eyaletlerindeki yurtlara gönderilecekler. Aralarında Almanya’da akrabaları olan çocuklar da var. Bu çocuklar akrabalarının yanlarına yerleştirilebilecekler.

Refakatsiz Mülteci Çocukların Tavmalarla Mücadelesi

Almanya’ya gelen refakatsiz mülteci çocuklar Suriye, Afganistan ve Eritre uyruklu. Çocuklar Midilli, Sisam ve Sakız adalarındaki kamplardan getirildi. Çocukların koruması adına Osnabrükte kaldıkları yurtların yeri ve ismi gizli tutuluyor. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre çocukların bakımı pedagoglar ve uluslararası yardım dernekleri tarafından yapılıyor. Ayrıca kendileri de refakatsiz çocuklar arasında olan ve ülkeye önceden gelen üç Afgan çocuk da pedagoglara ve yetkililere tercüme konusunda destek veriyor. Pedagoglar bu süre zarfında çocuklara ilk Almanca kelimelerini öğretiyorlar. Aynı zamanda çocukların yaşadıkları travmatik olayları atlatmaları için psikolojik destek sağlanıyor.

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius (SPD) bu süre zarfında geri kalan çocukların da bir an önce getirilmesini talep etti: “Avrupa’ya gelme onayı olan 1600 mülteci çocuktan bahsediyoruz. Onları yerleştirmek her zaman mümkün olmalı.”

1600 Refakatsiz Mülteci Çocuğun Avrupa’ya Getirilmesi Planlanıyor

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Yunanistan devlet kanalında, “Biz siyasi olarak takip edilen insanlara yeni bir başlangıç imkânı sunuyoruz.” dedi. Aynı zamanda Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) mülteci çocukların gelişine binaen, “Korona krizinin beraberinde getirdiği zorluklara rağmen ilk refakatsiz mülteci çocukları karşılayabildiğimiz için mutluyum. Biz, Avrupa’daki dayanışmanın somut sinyalini veriyoruz. Avrupalı partnerimizin de taahhütlerini şimdi mümkün olan en kısa zamanda uygulamaya koyacağını varsayıyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Almaya toplam 350 ile 500 refakatsiz mülteci çocuğa ev sahipliği yapmayı planlıyor. Bilhassa Yunanistan adalarında kalan 14 yaş altı, hasta ve kız çocuklarını koruma altına almak Almanya’nın gündeminde. Daha önce AB girişimi çerçevesinde refakatsiz 12 çocuk Lüksemburg’a ulaşmıştı. AB Komisyonu refakatsiz mülteci çocukları almak için gönüllü olan üye ülkeler arasında Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Portekiz, Lüksemburg ve Litvanya ile İsviçre var. (hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler