'Müslüman Defni'

Hollanda’da Belediye Mezarlığında Ebedi İstirahat Hakkı

Hollanda’nın Schiedam şehrindeki belediye mezarlığında Müslümanlar için ebedi istirahat mümkün kılındı. Koronavirüs salgınında vefat eden Müslümanlar düşünülerek hayata geçirilen uygulamanın kalıcı olması isteniyor. 

Batı Avrupa ülkelerinde Müslümanların defni önündeki en büyük engellerden biri de ebedi istirahat hakkının mümkün olmaması. Birçok ülkede 10 yıl gibi sınırlı müddetler için kiralanan mezarların süresini uzatmak mümkün olsa da Müslümanlar ağırlıklı olarak köken ülkelerine defnedilmeyi tercih ediyor.  

Koronavirüs salgınıyla birlikte Avrupa’da İslami defin ile ilgili ihtiyaç da artmış durumda. Nisan ayının başında Hollanda’nın Rotterdam kentinde, belediye mezarlığında ebedi defnin mümkün olmasının ardından bugün de Schiedam şehrindeki belediye mezarlığında ebedi istirahat hakkı onaylandı. Konuyla ilgili belediye ve mezarlık yönetimi ile görüşmelere katılan Schiedam Şehri Meclis Üyesi Yusuf Tuncer (CDA) Perspektif’e açıklamalarda bulundu. 

Schiedam’da 150 Kişilik Ebedi Defin Hakkı Verildi

Schiedam Belediye Mezarlığı’nda Müslümanlara ait bir mezar alanının zaten var olduğunu söyleyen Tuncer, bu mezarlarda 10 sene süre kısıtlamasının olduğunu ifade etti. Tuncer açıklamasına şöyle devam etti: “Schiedam Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda şehir mezarlığı talebimize yanıt verdi ve Müslümanlar için 150 kişilik ebedi mezar yerine onay aldık.”

Kararın koronavirüs salgını nedeniyle bir ihtiyaçtan kaynaklandığını belirten Tuncer, bu ihtiyacı şu şekilde anlattı: “Hollanda’da özellikle genç olanlar artık buraya defnedilmek istiyorlar. Bunun dışında ihtida eden gayrimüslimlerin sayısı da artıyor. Bu kişiler de vefat durumunda kendi vatanları olan Hollanda’ya gömülmek istiyorlar. Ayrıca şu an koronavirüs salgını nedeniyle Hollanda’da vefat eden bir Müslüman’ın kendi ülkesine defnedilmesi mümkün değil. Ebedi istirahat hakkının verilmesiyle mevcut bir ihtiyaca cevap verilmiş oldu.”

Ebedi İstirahat Olan Mezarların Fiyatı Yüksek

Tuncer diğer bir sorunun ise, ebedi istirahat hakkının olduğu mezarların fiyatları olduğunu söylüyor: “Şu anda 4 bin Avro civarında bir defin gideri söz konusu. Diğer hususlarla birlikte bu rakam 7 bine kadar çıkabiliyor. Bu da ailelerin defin işlemlerini ya ceplerinden ödemesi ya da sigorta primlerinin yükselmesi demek. Fiyatla ilgili sorunun çözülmesi için de çalışmalar yapıyoruz.” 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan belediye mezarlığı Yardenhuis Beukenhof, İslam inancında ebedi istirahat hakkının önemli bir değer olduğunu, Schiedam’daki Müslüman ailelerin bu nedenle anavatanlarına defnedilmek istediğini belirtti. Müslüman topluluğun ebedi istirahat hakkıyla ilgili talebi olduğunu söyleyen mezarlık idaresi, Schiedam Belediyesi’nin de girişimiyle bu konuda adım attıklarını ifade etti. 

Hollanda’da birçok mezarlıkta mezar hakkı yalnızca 10 sene için satın alınabiliyor. Bu sürenin sonunda mezar hakkının uzatılması mümkün. Schiedam şehrinde yaklaşık 7.700 Türk yaşıyor. Bu oran şehir halkının yüzde 10’una tekabül ediyor. Şehirde koronavirüsten vefat edenlerin sayısı ise 12 kişi. (ezk)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler