'Fransa'

Fransa’da Irkçı İfadeler Kullanan Polisler Açığa Alındı

Fransa’nın başkenti Paris’te, ırkçı hakaretlerde bulunan iki polisin Emniyet Müdürlüğünce görevlerinden uzaklaştırılacağı belirtildi.

28 Nisan 2020 hcevik

Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement iki polisin başkentin banliyölerinden Saint-Denis’te görevlerinden uzaklaştırılması kararını aldı. Olay günü iki polis bir zanlıyı bir ırmaktan çıkardıktan sonra Arap ve Kuzey Afrika kökenli kişilere yönelik ırkçı hakaretlerde bulundu. Pazar gecesi bir görgü tanığı olayı görüntüleyip sosyal medyada yaydı. Sosyal medyaya düşen görüntüler sonrasında polislere soruşturma başlatıldı.

Gece iki sularında meydana gelen olayın video kaydına göre polis ekibi peşinde oldukları kişiyi suda buldu. “Bunun gibi yobazlar yüzme bilmez” diyen bir polisin sözlerine kahkahalar eşlik etti. Bir başka polis ise “Ayağına taş bağlasaydık” diyerek takip ettikleri kişiyle dalga geçti. Ayrıca sudan çıktıktan ekip arabasına bindirilen şahsın bağırma sesleri eşliğinde polis şiddetine maruz kaldığı anlaşılıyor. Mısır kökenli olduğu öğrenilen zanlının Fransa’da oturum izni olmadığı ve ülkeyi terk etme zorunluluğu bulunduğu belirtildi. 

“Emniyet Teşkilatında Irkçılığa Yer Yok”

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Castaner Ulusal Polis Soruşturma Biriminin (IGPN) olayla ilgili soruşturma başlattığını ifade ederek emniyet teşkilatında ırkçılığın yeri olmadığını vurguladı. Irkçılık karşıtı dernek SOS Racisme isimli dernek konuyla alakalı şikayette bulunduğunu belirtti. İnsan Hakları Birliği Temsilcisi Avukat Arié Alimi de kamu güvenliğini sağlamakla görevli kişilerin zanlılara şiddet uygulaması gerekçesiyle şikayet edip işin peşini bırakmayacaklarını belirtti. 

Olaya sol cenahtan da çok tepki geldi. Boyun Eğmeyen Fransa Partisi Başkanı Jean-Luc Mélenchon, “İğrenç bir sahne. Bu tür ırkçı milis tipliler kol gezerken asıl polis nerede? Her zamanki gibi IGPN (Ulusal Polis Soruşturma Birimi) olayı altı ayda inceler sonra da üstünü kapatır.” ifadeleriyle dikkat çekti. 

Sosyal Medyada Tarihe Atıf

Vakada söz konusu kişinin Seine nehrine düşmesi akıllara 1961 yılında yine aynı nehirde boğularak ölen yüzlerce Kuzey Afrika kökenli vatandaşı getirdi. 17 Ekim 1961 yılında Kuzey Afrikalılara uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto etmek için eylem yapanlara Fransız polisi şiddetle cevap vermiş, günün sonunda Seine nehrinde suyun üzerinde yüzen cesetlerin görüntüsü hafızlara kazınmıştı. 

18 Nisan gecesi Villeneuve-la-Garenne semtinde etrafında polislerin çevrili olduğu yabancı kökenli bir motorcunun yerde yattığı video skandal olmuştu. İddiaya göre motorcu polis arabasının yanından geçerken polis memuru kapıyı son anda açmış, motorcunun yaralanmasına neden olmuştu. Olayla alakalı soruşturma hâlâ devam ediyor. (gt) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler