Avrupa Birliği İçerisinde 300 Bin Mülteci Koruma Statüsü Aldı
Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin geçen yıl toplam 295 bin 800 sığınmacıya "koruma statüsü" verdiği bildirildi. En fazla koruma statüsü alan grubu Suriyeliler oluşturuyor.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB üyesi ülkelerin 2019 yılı iltica başvuru kabullerine ilişkin verileri yayımladı. 2018’de AB ülkelerinde 316.200 ilticacıya koruma statüsü verilirken, bu sayı 2019’da 295.800’e gerileyerek yüzde 6 azaldı. AB ülkeleri 2019’da 21.200 sığınmacıyı yeniden yerleştirirken, 141 bin 100 kişiye “mülteci”, 82 bin 100 kişiye “ikincil koruma” ve 72 bin 700 kişiye “insancıl koruma” statüsü verdi.
AB ülkeleri içerisinde koruma statüsü verilen en büyük grup Suriyelilerden (yüzde 27) oluşurken, Suriyelileri Afganlar (yüzde 14) ve Venezuelalılar (yüzde 13) takip etti. AB ülkelerine iltica başvurusunda bulunan ve kabul edilen Venezuela kökenli kişilerin sayısı ise bir önceki yıla göre yaklaşık 40 kat artış gösterdi. Kabul oranları Venezuelalılarda yüzde 96, Suriyelilerde yüzde 85, Eritrelilerde yüzde 81, Afganlarda yüzde 54 ve Türklerde yüzde 52 seyretti.
En Fazla Koruma Statüsü Veren Ülke Almanya
AB ülkeleri arasında en fazla ilticacıya koruma statüsü veren ülke yüzde 39’luk oranla Almanya oldu. Almanya’yı Fransa (yüzde 14), İspanya (yüzde 13) ve İtalya (yüzde 10) takip etti. Aynı zamanda en fazla Suriyeli (yüzde 71) ve Afgan (yüzde 41) kabul eden ülke Almanya olurken, İspanya ise Venezuelalıların yüzde 94’üne iltica hakkı veren ülke olarak ön plana çıktı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu geçtiğimiz haftalarda, mültecilerin koronavirüs pandemisi esnasında kabulü ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tavsiyeler yayınlamıştı. Yayınlanan bu bildiri, AB üyesi devletlerin mültecilerin alımıyla ilgili prosedürlerin devamlılığı ve bu dönemde mültecilerin temel haklarına saygı gösterilmesi konusunda tavsiyeler içeriyordu.
Koronavirüs Gölgesinde Mülteci Krizi
Alman İnsan Hakları Enstitüsü, mülteci kabul kamplarında koronavirüs salgınıyla ilgili ciddi bir tehlike olduğuna işaret ederek, şöyle bir açıklama yapmıştı: “Yunan adalarında insanlar zaten şimdi bile en aykırı hijyen şartları altında yaşıyorlar. Virüs orda ortaya çıkarsa bir insani felaketin baş gösterme tehlikesi var. Almanya Yunanistan’a destek olmalı ve kamplarda sığınma arayan insanlardan belli bir sayıyı ülkeye kabul etmeli.”
AB Komisyonu mart ayında Yunanistan’dan, çoğu refakatsizlerden oluşacak şekilde 1600 mülteci çocuğun üye ülkelere dağıtılması için girişim başlatmıştı. Bunun üzerine de Almanya Yunanistan’daki kamplarda yaşayan 47 refakatsiz mülteci çocuğu, uçakla Atina’dan Aşağı Saksonya eyaletinin Hannover kentine getirmişti. (AA, P)