'islam din dersi'

Hessen Eyaleti İslam Din Derslerinde DİTİB ile İşbirliğini Sonlandırdı

Almanya’da Hessen Eyalet Hükümeti, İslam din dersi hususunda Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile işbirliğini sona erdirdi. Gerekçe, DİTİB’in Türkiye hükümetinden bağımsızlığı konusundaki şüpheler.

Fotoğraf: Shutterstock.com

2013 yılından bu yana DİTİB, Almanya’nın Hessen Eyaletinde İslam din dersi  konusunda kooperasyon partneriydi. Türkiye hükümetine yakınlığı ile eyalet hükümetinin eleştirilerinin merkezine oturan DİTİB’le bu kooperasyonun sona erdirilmesi tartışılıyordu. 

DİTİB’in İslam Din Dersi Tartışmasının Sonu

Bu tartışmalar ışığında eyaletteki İslam din dersinin geleceği de belirsizdi. Derslerin geleceğine dair ilk açıklamalar Eyalet Kültür Bakanı Alexander Lorz tarafından bugün Wiesbaden’de yapıldı. 2020/2021 okul dönemiyle birlikte DİTİB İslam din dersi uygulamasında içeriği belirleme konusunda kooperasyon partnerliğinden elendi. Alınan bu karardan Hessen eyaletinde toplam 56 ilkokul ve 12 ortaokulun etkileniyor. 

Eyalet hükümetinin bugün yaptığı açıklamayla beraber önümüzdeki okul döneminde İslam din dersinde DİTİB ile birlikte yürütülen çalışmalara son verilecek. Lorz basın açıklamasında, DİTİB ile Kültür Bakanlığı arasında iletişimin sürdürüleceğini, fakat görüşmelerin içeriğinin din dersi konusu olmayacağını belirtti.

“İslam Din Dersi Konusundaki Çabalar Sürdürülecek”

DİTİB Hessen Eyalet Derneği konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında alınan karar karşısında “üzüntü ve hayal kırıklığı” duyulduğunu belirtti. Eyalet hükümeti tarafından alınan bu kararın “Ne öğrenciler, ne Müslüman aileler, ne de din dersi öğretmenlerinin talebine ve ilgisine binaen verilmediğini” açıklayan dernek, “Bu karar yanlış ve feci bir işarettir” diyerek kararın Müslümanların toplum içerisindeki kabulünü yıllarca geriye döndürdüğünü belirtti.

Açıklamada Kültür Bakanlığı ile eksik iletişim de eleştiri konusu oldu. Eyalet ile bu konuda herhangi bir görüşmenin gerçekleştirilmediği belirtilirken, eyalet derneğinin kooperasyon partnerleriyle iletişim imkanları arayacağını ve İslam din dersi konusundaki çabaların sürdürüleceği bildirildi.

Tüzük Değişikliği Tartışmaları Hafifletmedi

DİTİB Hessen Eyalet Derneği 2018 yılında İslam din dersi tartışmaları esnasında tüzüğünü değiştirmiş, böylece eyalette DİTİB Merkezinin etkili olmaması ve eyalet koordinatörü atamaması konusunda bir çözüme gitmişti.

Hessen eyaleti bu süre zarfında Kadiyaniler ile İslam din dersi içeriği konusunda çalışmalarını sürdürecek. Kadiyaniler eyalet hükümeti tarafından 2013 yılından beri kamu tüzel kişiliğine sahip bir dinî cemaat olarak tanınıyor.

Hessen’de İslam din dersi eyalette altıncı sınıflara kadar sunuluyordu. Yedinci sınıftan itibaren öğrenciler “Yeni İslam Din Dersi” adı altında bir pilot projeyle ders görüyorlardı. Okul senesi sonuna kadar pilot proje üzerinden dersler sürdürülecek. 2020/2021 okul dönemiyle beraber İslam din dersi içeriğinin genişletilmesi planlanıyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler