'Hindistan'

Hindistan’da İktidar Partisi Milletvekili: “Müslümanlardan Alışveriş Yapmayın”

Hindistan'da iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin bir milletvekili, yeni tip koronavirüs salgını sırasında tüketicilere Müslüman satıcılardan alışveriş yapmamaları önerisinde bulundu. 

29 Nisan 2020 admin
Hindistan Bay@shutterstock değişiklikler: Perspektif
Uttar Pradeş eyaletinde Deoria kenti milletvekili Suresh Tiwari’nin “Bir şey aklınızda olsun. Herkese söylüyorum. Müslümanlardan sebze almaya gerek yok.” ifadesini kullandığı video, sosyal medyada paylaşıldı. Tiwari’nin açıklamaları ülkede tartışma yarattı. Samajwadi Partisi Sözcüsü Anurag Bhadoriya, belirli bir toplulukla ilgili konuştuğu için BJP milletvekili hakkında dava açılması gerektiğini söyledi. Bhadoriya yaptığı açıklamada, “Bu kriz döneminde belirli bir topluluğa karşı nefreti yaymakla meşgul. Bu insanlığı ne kadar umursadığını ortaya koyuyor.” dedi.

Hindistan’da Müslümanlar Hedef Haline Getirildi

Hindistan‘da mart ayı başında Tebliğ Cemaati tarafından başkent Yeni Delhi’de düzenlenen etkinliğe katılan kişilerde Kovid-19 tespit edilmesi ve virüsün farklı bölgelere yayılması, Müslümanları nefret söylemleriyle karşı karşıya bırakmıştı. Hükümet yanlısı televizyon kanalları, sosyal medya kullanıcıları, yazarlar ve gazetecilerin aralarında bulunduğu kişi ve kurumlar, Müslümanları adeta hedef tahtası haline getirmişti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi geçen hafta “Kovid-19 vurmadan önce ırk, din, renk, kast, mezhep, dil ya da sınır gözetmiyor. Sonrasındaki yanıtımız ve davranışımız, kardeşlik ve birliğe öncelik vermek olmalıdır. Bu işte beraberiz.” açıklamasını yapmıştı.

Ayrımcı Vatandaşlık Yasası: Müslümanlar Dışarda Kalıyor

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), Dışişleri Bakanlığına, “ibadet özgürlüğü karnesi kötü olan Hindistan‘ı kara listeye alma” çağrısında bulundu. Komisyon, “2020 Dini Özgürlükler” raporunu açıkladı. USCIRF, rapor çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanlığına, Hindistan‘ın, “ibadet özgürlüğünü koruma konusunda son derece zayıf kalan ülkeler listesi”ne alınması çağrısı yaptı. Raporda, Hindistan‘da Müslümanlar arasında endişe yaratan, ayrımcı yeni vatandaşlık yasasına da işaret edildi.

Nijerya, Rusya, Suriye ve Vietnam’ın da Hindistan gibi “en korkunç dini özgürlük ihlallerini işleyen ülkelerin yer aldığı liste”ye eklenmesi önerisinde bulunan komisyon, Sudan ve Özbekistan’ın ise attıkları olumlu adımlar dolayısıyla söz konusu listeden çıkarılmasını teklif etti. Bu listede, Çin, Suudi Arabistan, Kuzey Kore ve İran da yer alıyor.

Dini özgürlük karnesi son derece kötü olan ülkeler, bu listeye alınmaları durumunda bazı yaptırımlarla da karşı karşıya kalabiliyor. ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, 1998’de hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Partinin desteğiyle küresel din özgürlükleriyle ilgili önerilerde bulunmak için ABD Kongresi tarafından kuruldu. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler