'Cami Saldırısı'

Gelsenkirchen’de Camiye Hakaret Mesajı Yazıldı

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Gelsenkirchen şehrinde faaliyet gösteren Tuğra Camisi’ne dün akşam kimliği belirsiz kişilerce bir tehdit mesajı yazıldı. Cami yönetimi, polisin ilgisizliğinden şikayetçi.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Gelsenkirchen Tuğra Camisi’nde dün gece saat 1:30 sularında cami duvarına hakaret mesajı yazıldı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere göre gece caminin önüne gelen iki kişiden biri çevreden geçenleri gözlerken, diğer kişi duvara boyayla “Defolun – Düzenden Kaosa” şeklinde bir ifade yazdı. Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan Cami Başkanı Kazım Ünlü, saldırının ardından polisin camiye gelip kısa tutanak tuttuğunu ve bir şey yapamayacaklarını ifade ettiklerini belirtti. “Bu tür olaylar üzerinde durulmayan sıradan şeyler olarak algılanırsa, failler de yakalanamayacaktır. Biz bu saldırının ırkçı ve İslam düşmanı bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Bu saldırıya karşı sessiz kalınmamasını istiyoruz.” diyen Ünlü, polisin kamera kayıtlarını incelemediğini ifade etti.

Tuğra Camisi’nin duvarına daha önce 2018 yılında Türkiye’deki Başkanlık Seçimleri esnasında “PKK” ibaresi yazılmıştı.

Saldırı Öncesinde Ezan Okuma İzni Çıkmamıştı

Gelsenkirchen’de 2000 yılında kurulan Tuğra Camisi, 600 kişilik bir cemaat kapasitesine sahip. Bir minaresi de olan cami, Almanya’da koronavirüs salgını esnasında camilerin kapalı olması üzerine ezan okuma izni için belediyeye başvuruda bulundu, fakat bu başvuruları belediye tarafından reddedildi. Almanya’da birçok şehirde günün belli vakitlerinde Müslüman cemaate moral vermek için ezanlar okunurken, Gelsenkirchen şehrinde bu durum söz konusu değil

Ünlü, Tuğra Camisi’nde koronavirüs salgını esnasında yapılan çalışmalara dikkat çekip, saldırı karşısındaki hayal kırıklıklarını şöyle dile getiriyor: “Geçtiğimiz hafta buradaki hastaneye ziyaret gerçekleştirip, sağlık personeline hediyeler verdik. Koronavirüs salgını esnasında yaptıkları hizmet için onlara teşekkür ettik. Cami olarak bulunduğumuz şehir sakinleriyle bir dayanışma içerisindeyiz. Fakat benzer bir dayanışmayı ne yazık ki şehrimizin siyasi aktörlerinden göremiyoruz.”

Almanya’da camilere yönelik saldırıların dökümentasyonunu yapan #brandeilig’in verilerine göre 2015 yılından bugüne kadar Gelsenkirchen’de 4 camiye saldırı gerçekleşti. 2017’nin şubat ayında şehirde bir camiye nefret söylemlerinin olduğu bir mektup gönderilirken, 2016’nın mart ayında Gelsenkirchen’deki Barbaros Camisi’ne domuz uzuvları bırakılmıştı. İnisiyatif tarafından 2019 yılında Almanya genelinde kaydedilen toplam cami saldırısı sayısı ise 129. (ezk)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler