'İtalya'

İtalya’da Camiler Ne Zaman Açılacak?

İtalya’da hükûmet camilerin kiliselerle birlikte 18 Mayıs’ta kapılarını tekrar ibadete açmasına onay verdi. UCOII ise salgını önleyici gerekli tedbirlerin alınması için camilerin ramazan sonrasına kadar kapalı kalmasını tavsiye ediyor.

16 Mayıs 2020 admin
Fotoğraf: @mirzavisoko / Shutterstock.com

İtalyan Müslüman Dernekler Birliği (UCOII) Başkanı Yassine Lafram, 6 Mayıs’ta Facebook hesabı üzerinden yayımladığı videoda 24 Nisan’da İçişleri Bakanlığına camilerin açılması ile ilgili bir mektup yazdıklarını duyurmuştu. Mektupta konuyla alakalı tüm kurumlarla sürecin sağlıklı işletilmesi ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini bakanlığa bildirdiklerini belirten Lafram; hâlihazırda camilerin ne zaman açılacağı konusunun belirsizliğini koruduğunu ifade etmişti. Sonrasında bir basın açıklaması düzenleyen Lafram, yetkilileri camiler konusundaki belirsizliği gidermeye davet etmişti.

18 Mayıs İtibarıyla Kiliseler Kapılarını Açıyor

7 Mayısta Hükûmet ile İtalya Katolik Kilisesi (CEI) arasında imzalanan protokolle 18 Mayıs itibarı ile kiliselerin kapılarını açacağı haberi İtalya’daki Müslüman toplumunu da heyecanlandırmıştı. UCOII Başkanı Lafram aynı gün yaptığı açıklamada aynı tarihte camilerin açılışı konusunda müspet bir cevap alamadıklarını, ancak bayram namazı için temaslarını sürdürdüklerini belirtmişti. İçişleri Bakanlığının cevabında imzalanan protokolün yalnızca Katolik Kilisesi için geçerli olduğu, camiler de dahil olmak üzere diğer ibadethânelerin kendi şartlarında değerlendirilmesi gerektiğinin belirtildiği aktarılmıştı.

Bu hafta başında UCOII tarafından yapılan basın açıklamasında ramazan bayramı sonrasına kadar camilerde namaz kılınması durumunun söz konusu olmadığı, ancak sosyal hizmetlerin öncesinde olduğu gibi devam edeceği belirtilmişti. Başkan Lafram, birlik üyesi dernek yetkilileriyle geç saatlere kadar süren video konferans sonunda insan hayatının kutsiyeti gözönünde bulundurularak camilerin ramazan sonrasına kadar kapalı kalması kararı verdiklerini belirtti. Bu kararın İçişleri Bakanlığının olası açıklamalarından bağımsız verildiği vurgulamıştı.

Birliğin bu kararı İtalya’daki Müslüman toplum arasında farklı yankılar buldu. Kimi çevrelerden destek bulan karar, kimi çevrelerce ise baskı altında alındığı, siyasi olduğu yada yeterince mücadele edilmediği gerekçeleriyle eleştirildi. Özellikle 18 mayıs tarihinde camilerin açılımasına kesin gözüyle bakan çevrelerce ağır eleştirilere muhatap olan Birlik’ten daha önce yapılan açıklamalarda, olası tedbirlerin uygulanmasında büyük güçlükler yaşanacağı ve aksaklıkların sonuçlarının ağır olabileceğine dikkat çekilmişti.

UCOII’den Açıklama: “Camilerimizin ramazan sonrasına kadar kapalı kalması kararımızı yineliyoruz” 

Nihayet 15 Mayıs günü Chigi Sarayında biraraya gelen Başbakan Giuseppe Conte, İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese ve İslami topluluk temsilcileri camilerin 18 Mayıs’ta Katolik Kilisesi ile eşzamanlı açılışı ile ilgili bir protokol imzalayarak çerçeveyi netleştirmiş oldular. Uyulması gereken kurallar ve sınırlamaları özetleyen protokol metni UCOII resmî internet sitesinde yayımlandı.

UCOII Başkanı Lafram gelişme ile yaptığı açıklamada “Daha önce üyelerimizle mutabakata vardığımız ramazan sonrasına kadar kapalı kalma kararımızı yineliyoruz. Gördük ki mekanlarımız ramazan süresince ve bayram namazlarında yaşanacak kalabalıkların sağlığı ve salgının önlenmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması için şu an müsait değil. En kısa sürede eksiklerin tamamlanarak, mekanların elverişli hâle getirilmesini hedefliyor, süreçte emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İtalyan devletinin bütün dinî topluluklara eşit ve saygılı duruşundan da memnuniyet duyuyoruz.” dedi. (şg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler