'NSU Davası Gerekçeli Kararı'

Zschäpe’nin Avukatlarından Temyiz Başvurusu

NSU terör örgütü ile ilgili gerekçeli karar tamamlandı. NSU üyesi Beate Zschäpe’nin avukatları temyiz gerekçelerini gönderdi. Avukatları Zschäpe’nin 10 kişinin öldürülmesinde payı olmadığını iddia ediyor.

27 Mayıs 2020 admin
NSU terör örgütü üyesi Beate Zschäpe on kişiyi öldürmek ve örgüt üyeliği suçundan müebbet hapse çarptırılmıştı. Fotoğraf: Anadolu Images

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi ırkçı gerekçelerle öldüren NSU terör örgütü davası 2018 yılında tamamlanmış, örgüt üyesi Beate Zschäpe on cinayetten ve terör örgütü üyeliğinden müebbet hapis cezası almıştı. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen davanın gerekçeli kararı ise ancak 2 sene sonra, bu senenin nisan ayında tamamlanıp müdahil avukatlara ve savunma avukatlarına gönderilmişti.

Zschäpe’nin avukatları kararla ilgili Karlsruhe’deki Federal Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay Münih’te görülen davayı formel olarak inceleyip kararı bozması durumunda NSU davasının yeniden görülmesi gündemde. Yargıtay temyizi reddederse Zschäpe’nin müebbet hapsi kesinlik kazanacak. Zschäpe’nin cinayet mahallerinden hiçbirinde bulunmadan cinayetten mahkum olmasına karşı çıkan savunma avukatları temyizin Yargıtay tarafından kabul görme şansının yüksek olduğunu iddia ediyor.

Wohlleben’in Avukatı Da Temyize Gidiyor

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde 2018 yılının temmuz ayında açıklanan kararla sona eren NSU davası 5 yıl sürmüştü. Manfred Götzl’ün başkanlığını yaptığı mahkeme heyeti, 438. duruşmada kararı açıklamıştı. NSU’nun işlediği cinayetlerde ve diğer suçlarda suç ortaklığı yapan ve terör örgütü üyesi olan Zschäpe’ye ömür boyu hapis cezası verilmiş, NSU terör örgütüne yardım ve yataklıktan suçlu bulunan Ralf Wohlleben’e 10, Andre Emminger’e 2,5 ve Holger G.’ye 3 yıl hapis cezası verilmişti. Dava sürecinde suçunu itiraf eden Carsten S. gençlik yasalarına uyarınca 3 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Gerekçeli kararın ardından, NSU örgütüne sahte pasaport sağladığı gerekçesiyle mahkum edilen Holger G.’nin avukatı da temyiz gerekçesini mahkemeye iletti. Ralf Wohlleben’in avukatı ise temyiz gerekçesini daha sonra iletecek. Wohlleben’in NSU terör örgütüne cinayetleri işlediği Çeska 83 marka silahı tedarik ettiği biliniyor.

NSU Kararı: “Karar Umduğumuz Adaleti Sağlamadı”

NSU’nun sekizinci kurbanı olan Mehmet Kubaşık’ın eşi Elif Kubaşık mahkemeye hitaben yazdığı mektupta gerekçeli kararı değerlendirdi. “Sorularıma cevap bulmak için mahkemeye gittim. Ben adil bir mahkeme kararı istiyordum.” diyen Kubaşık kararın umduğu adaleti sağlamadığını ifade etti.

NSU kurbanlarının ailelerini temsil eden müdahil dava avukatları da 3.025 sayfalık gerekçeli karara tepki gösterdi. Avukatlar yaptıkları basın açıklamasında, “Karar kalıplaşmış, tarih dışı ve soğuktur. 3.025 sayfalık içerik, Manfred Götzl başkanlığındaki mahkemenin doğruyu bulma ve hukuk barışının yeniden sağlanması konusundaki görevini yerine getiremediğinin üstünü örtmeye çalışmaktadır.” ifadelerinde bulundu. (ezk)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler