ABD’de Polis Şiddetine Karşı Protestolarda Tansiyon Yükseliyor
Amerika Birleşik Devletlerinin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesinin ardından başlayan protestolar, ülke genelinde kaosa neden oldu.
ABD kamuoyunda gündemin en önemli maddesi haline gelen siyahi bir Amerikalının ölümüne ilişkin gündem sıcaklığını koruyor. George Floyd‘un hayatını kaybettiği Minneapolis’in 3. bölgesinde salı günü başlayan gösterilerde, polis ile çoğunluğu siyahi göstericiler arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Ohio’da gösteriler sırasında Eyalet Meclisinin camları kırılırken, polis kalabalık protestoculara karşı biber gazı kullandı. Colorado’nun Denver kentinde ise gösteriler sırasında silah sesleri duyuldu.
Arizona eyaletinin Phoenix kentinde barışçıl başlayan gösterilerde de gerginlik arttı ve Eyalet Meclisine yürüyen göstericiler polis merkezine taş attı. Oregon eyaletinin Portland kentinde ise bir grup gösterici polis merkezinin önünde polis şiddetine karşı dövizler taşıdı.
New York’ta yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösterilerde 40’ın üzerinde kişi gözaltına alındı. Polisin bir protestocu kadını sürükleyerek araca götürmesi ise dikkati çekti.
Polis Merkezi Ateşe Verildi, CNN Muhabirleri Gözaltına Alındı
Floyd’un öldürüldüğü Minneapolis’te dün gece olayların 3. gününde göstericiler polis merkezine girerek binayı ateşe verdi.Göstericilerin polis merkezini ateşe vermesinin ardından 500’den fazla ulusal muhafız, banka, market ve eczaneler dahil kentteki çeşitli noktalara konuşlandırıldı.
Minneapolis’te ise protestoları takip eden CNN muhabiri ve ekibi gözaltına alındı. 3 gazeteci kısa süre sonra serbest bırakıldı.
Halk Polis Şiddetine Karşı Adalet İstiyor
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Minnesota Müslüman Amerikan Cemiyeti (MAS) Başkanı Asad Zaman, halkın neredeyse tamamının olayın şokunu yaşadığını ve adalet istediğini belirtti. Zaman, “Burada gerçekte olan tek şey, silahsız bir siyahinin polis tarafından öldürülmesidir.” dedi.
Normalde bu tip durumlarda polisleri savunan Cumhuriyetçi Parti mensuplarının ve sağ kanattan birçok siyasetçinin bile bu cinayeti “korkunç” olarak nitelendirdiğini vurgulayan Zaman, “Halkın yüzde 90’ı bu olayın şokunu yaşıyor ve adalet istiyor. İnsanlar çok ama çok öfkeli. Bu 4 polis adalet önüne çıkarılana kadar protestolar azalacak gibi görünmüyor. Hâlâ nasıl tutuklanmadılar, anlamış değilim. Bu katiller, tutuklanıp yargılanmalılar.” ifadelerini kullandı.
“Polis Yönetmeliği Reforme Edilmeli”
Zaman, bu hadisenin, bir daha bu tür olayların kabul edilmez olarak değerlendirileceği uzun vadeli bir değişime ilham vermesini umduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu olaylara sebebiyet veren polis yönetmeliğindeki bazı ana maddelerde değişiklik yapılması lazım. Bunlardan biri, Amerika dışında yaşayan insanların anlamadığı, buradaki polislerin iş sözleşmesinde bulunan “bağlayıcı ara buluculuk” maddesi. Cinayet gibi çok korkunç olaylar dışında ki, onların da videoya kaydedilmesi gerekiyor, belediye başkanı veya emniyet müdürü, böyle durumlarda polisleri işten atamıyor. Amerika genelinde mevcut olan bu madde sayesinde, yanlış yapan polise disiplin cezası veya işine son verileceğinde emekli polislerce yönetilen sendikalar üzerinden devreye sokulan “ara buluculuk” işlemi ile olayın üstü örtülüyor.”
Vicdanı olan herkesin, Floyd’un başına gelen olayın bir daha yaşanmaması için kendini sorgulayıp ayağa kalkması gerektiğinin altını çizen Zaman, “Sistematik bir polis reformu gerekiyor. Bu sepetteki birkaç kötü elma durumu değil. Sistem bozuk ve düzeltilmeli.” dedi.
Floyd’un Ölümüyle ABD’de Polis Şiddeti Yeniden Gündemde
46 yaşındaki George Floyd, pazartesi akşamı dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı.
Floyd’un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesinin ardından yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı. Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.
Eyalette acil durum ilan eden Vali Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için ulusal muhafızları görevlendirdiğini açıklamıştı. (AA)