'2020 YAZ İZİN DÖNEMİ'

Yurt Dışından Türkiye’ye Gelenlere Karantina Uygulaması Kaldırıldı

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyon Başkanı Zafer Sırakaya’nın yaptığı açıklamaya göre, Türk vatandaşları, Mavi Kart sahiplerini ve ilgili ülke vatandaşları için 14 gün ev karantinası kaldırıldı.

Fotoğraf: Shutterstock / ImYanis

Avrupa’dan Türkiye’ye uçuşların başlaması ile koronavirüs salgını nedeniyle alınan karantina tedbirleri gevşetildi. AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyon Başkanı Zafer Sırakaya’nın yaptığı açıklamaya göre, Türk vatandaşları, Mavi Kart sahiplerini ve ilgili ülke vatandaşları için 14 gün ev karantinası kaldırıldı. Türkiye’ye kara, hava ve deniz sınır kapılarından giriş yapacak Türk vatandaşları, Mavi Kartlılar ve ilgili ülke vatandaşlarına şüpheli durumlarda hızlı test uygulaması yapılacağı duyuruldu. Daha önce alınan karar çerçevesinde salgın kapsamında yurt dışından planlı uçuşlarla Türkiye’ye gelen vatandaşların 14 günlük ev izolasyonu söz konusuydu.

Yabancı Eşler ve Çocuklar Da Yararlanabilecek

Türk vatandaşlığı veya Mavi Kart sahibi olmayan kişiler de belli şartları sağlamaları durumunda Türkiye’ye giriş yapabilecekler. Bu kişiler arasında Türk vatandaşlarının yabancı ülke vatandaşı eşleri ve yabancı ülke vatandaşı çocuklar var. Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yabancıların Türk vatandaşı bir eşe sahip olmaları ve eşleriyle birlikte giriş yapmaları gerekiyor. Bunun için Türk vatandaşı ile evli olduğunu gösteren nüfus kayıt örneği ve evlilik cüzdanı gibi belgeleri göstermeleri gerekiyor. Yabancı çocuklar içinse Türk anne ya da babasıyla aile bağını gösterecek doğum belgesi ya da nüfus kayıt örneği gibi belgeleri göstermeleri gerek. Son olarak, yabancı dildeki belgelerin Türkçe tercümesi ve konsolosluk tasdikinin yapılmış olması gerektiği belirtiliyor.

Türkiye’de oturumu veya bağı olmayan yabancı ülke vatandaşlarının, transit geçişler dahil olmak üzere, Türkiye’ye giriş izni bulunmadığı bildirildi.  Yabancı ülke vatandaşları bakımından kara ve hava yolu ile Türkiye’ye giriş izninin ne zaman olacağı henüz belli değil.

Türkiye İçin Seyahat Uyarısı

Türkiye’ye tatile gitmeyi düşünen Avrupalı Türklerin aklındaki bir başka soru ise seyahat uyarıları. Bu kapsamda Hollanda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, AB dışındaki ülkelerden gelenlerin 2 hafta karantinaya tabi tutulacağını belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nda, AB ülkeleri, İngiltere ve Schengen ülkeleri hariç diğer ülkeler için “seyahat uyarısının” 31 Ağustos’a kadar uzatılması kararının alındığını belirtti. Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla AB dışındaki ülkelere seyahat uyarıları 31 Ağustos’a kadar uzatılsa da virüsün yayılmasının yavaşladığı ülkelere istisnalar getirilebilecek.

Seyahat ve turizm hakları konularında uzman olan Avukat Paul Degott, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Seyahat uyarısı, seyahat yasağı demek değil. Bu uyarı bir tavsiye niteliğindedir.” ifadelerini kullandı. Yani seyahat uyarısı olmasına rağmen, karşılıklı mutabakat olması durumunda Türkiye’ye seyahat yine de mümkün olabilecek.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler