'Irkçı Fişleme'

“Irkçı Fişlemeye Dair Araştırma Yapılacağı Haberini Memnuniyetle Karşılıyoruz”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, Almanya Federal Hükûmeti’nin ırkçı fişlemeye (racial profiling) dair çalışma yapılacağı haberini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Fotoğraf: Pradeep Thomas Thundiyil / Shutterstock.com, Değişiklikler: Perspektif

Almanya Federal Hükûmeti Adalet ve İçişleri Bakanlığı, ABD’yi kasıp kavuran ırkçılık ve polis şiddetine karşı gerçekleştirilen protestoların ardından Alman polisi arasındaki “ırkçı fişleme” konusunu araştıran bir çalışmaya başladı. Irkçı fişleme çalışması, etnik azınlıkların emniyet teşkilatı tarafından gittikçe daha fazla hedef alınması konusunu masaya yatırıyor. Perşembe günü bakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada söz konusu çalışmanın geliştirme aşamasında olduğu belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan bu açıklama, Almanya’daki İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Teşkilatı tarafından memnuniyetle karşılandı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, Federal Hükûmetin ırkçı fişleme (Alm. “racial profiling”) hakkında araştırma yapılacağını duyurması üzerine konuyla ilgili açıklamada bulundu. “Polislerin uyguladıkları ancak pek dile getirilmeyen ‘ırkçı fişleme’ hakkında araştırma yapılması geç bile kalınmış bir uygulamadır. Bu araştırma sayesinde sorunların gün yüzüne çıkması ve bunların bertaraf edilmesi sağlanabilir. Bu durum hem mağdurların hem de polisin lehinedir.” diyen Altaş konuyla alakalı duyuruyu memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Altaş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kişilerin herhangi bir şüpheli davranış söz konusu olmaksızın, sadece dış görünüşlerinden ötürü polis kontrolüne tabi tutulması, uzun zamandan beri derinlemesine araştırılması gereken bir vakıa idi. Bu vakıanın boyutlarının ve doğurduğu neticelerin bilinmesi elzemdir. Kamuoyu bu pek dile getirilmeyen uygulamadan bugüne kadar yalnızca olay mahkemeye taşındığında haberdar olmuştur.”

Irkçı Fişlemeden Mağdur Olan Kişi Sayısı Çok Daha Fazla

Irkçı fişleme uygulamasından mağdur olanların yalnızca çok cüzi bir kısmının hakkını mahkemede aradığını, halbuki gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu belirten Bekir Altaş, çoğu kimsenin ispat etmede zorluk çekeceği için hiçbir şey yapamadığını, zira genel olarak tek kişi olan mağdurun  karşısında iki polis yer aldığını ifade etti. “Polis kontrolünün asıl sebebini ortaya koymanın mağdur için ne kadar zor, polis içinse bunu gizlemenin ne kadar kolay olduğunu kendi yaşadığımız tecrübelerden hareketle çok iyi biliyoruz.” diyerek sözlerine devam eden Altaş, bu durumun ne kadar önemli bir mesele olduğuna dikkat çekti.

Bekir Altaş, ırkçı fişleme konusunun hem etnik hem de dinî motiflerle gerçekleştirildiğine dikkat çekti:  “Bizlere ulaşan çok sayıda rapordan da anlaşıldığı üzere, dış görünüş itibarıyla Afrikalı, Arap veya Türk olduğu anlaşılan kişilerin yanı sıra Müslüman olduğu belli olan kişiler de ırkçı fişlemeden her geçen gün daha fazla mağdur olmaktadır. Özellikle başörtülü kadınlar bu tür polis kontrollerinde sıklıkla aşağılayıcı ifadeleri sineye çekmek zorunda kaldıklarını ifade etmektedirler. Hatta İslam düşmanlığı motivasyonlu olduğu açıkça anlaşılan, mağdura kasten güçlük çıkarma amacı taşıyan polis uygulamalarını bildirmektedirler.”

Açıklamasına “Bu vakıa hem mağdur açısından hem de ülkemize ve emniyet birimlerimize güven anlamında zararlı neticeler doğurmaktadır. Bağımsız bir araştırma bu bağlamda eksikliklerin tespit edilip gerekli önlemlerle bunların bertaraf edilmesine katkı sağlayabilir. Bu yalnızca mağdurların değil, aynı zamanda insanların güvenini kazanacağı için polisin de lehine olacaktır.” sözleriyle devam eden Altaş, Bakanlığın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını, bağımsız bilim adamları tarafından gerçekleştirilen ve mağdur perspektifini özellikle dikkate alan bir araştırma yapılmasını talep ettiklerini ifade etti. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler