'Fransa'

Macron: “Irkçılığı, Yahudi Karşıtlığını ve Ayrımcılığı Kabul Etmiyoruz”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belçika ve İngiltere'de sömürgeci geçmişi hatırlatan heykellere yapılan saldırılara ilişkin, "Fransa Cumhuriyeti tarihinden hiçbir ismi silmeyecektir. Fransa hiçbir eserini unutmayacaktır. Fransa heykelleri sökmeyecektir." dedi.

Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri’nin Minneapolis eyaletinde polis şiddeti sebebiyle hayatını yitiren siyahi vatandaş George Floyd’un ölümü birçok ülkede ırkçılık karıştı protestoların başlamasına sebep oldu. Protestolar esnasında bazı Avrupa ülkelerinin sömürgeci geçmişleri de tekrar gündeme geldi. İngiltere ve Belçika’da ırkçılık karşıtı eylemlerde protestocular sömürgeci ve ırkçı düşünceleriyle bilinen tarihî şahsiyetlerin heykellerini hedef aldı. Buna ilişkin Macron, Elysee Sarayı’ndan halka yaptığı konuşmada, açıklamalarda bulundu.

Belçika ve İngiltere’de Heykellere Verilen Zarar

Belçika’nın Gent kentinde geçen hafta 2. Leopold’un büstü kırmızıya boyanarak Floyd’a atfen büstün üzerine “Nefes alamıyorum” yazılmıştı. Anvers şehrinde de geçen hafta Leopold heykeli ateşe verilmişti ve ardından kaldırılmıştı. Heykelin restore edilmek üzere Middelheim Müzesi deposuna kaldırıldığı ve daha sonra müzede sergileneceği bildirilmişti. Belçika’da Kongo’nun sömürge olduğu dönemde görevde olan Kral 2. Leopold’un heykellerinin sokaklardan kaldırılması için kampanya yürütülüyor. İngiltere’deki ırkçılık karşıtı protestolar sırasında da sömürgecilerin heykellerine zarar verildiği görüldü.

Irkçılık karşıtı göstericilerin kaidesine “bir ırkçıydı” yazdığı İngiltere’nin eski Başbakanı Winston Churchill‘in de aralarında bulunduğu Londra’daki 10’dan fazla heykel metal plakalarla çevrilerek koruma altına alındı.

Koronavirüs Salgını Gölgesinde Kurulan Yeni Düzen

Salgına yönelik, “Yaşanan sorunlardan tüm dersleri çıkarmak istiyorum.” ifadesini kullanan Macron, ülkenin birçok alanda bağımsızlığını elde etmesi gerektiğini belirtti. Macron, Elysee Sarayı’ndan halka yaptığı konuşmada güncel konuları ele alırken, koronavirüs gölgesindeki yeni düzenden bahsedip, ülkede salgından ekonomik olarak etkilenen sektörler için 500 milyar Avro kaynak kullandıklarını kaydetti. Kreş, ilk ve ortaokulların 22 Haziran’dan itibaren normale döneceğini ve tüm öğrencilerin okula gideceğini aktaran Macron, Paris’te mevcut Kovid-19 tedbirlerinin kaldırıldığını, kafe ve restoranlarının iç kısmının yarından itibaren hizmet verebileceğini duyurdu.

Macron, bugünden itibaren Avrupa içerisinde seyahatin serbest olacağını ve salgının kontrol altında olduğu Avrupa dışı ülkelerine 1 Temmuz’dan itibaren gidilebileceğini bildirdi.

“Ayrımcılığı Kabul Etmeyiz”

Macron, Fransa’da insanların isimleri ve ten renkleri dolayısıyla hak ettiklerini elde edemediğini belirtti. “Irkçılığı, Yahudi karşıtlığını ve ayrımcılığı kabul etmeyiz. Bu konuda güçlü kararlar alınacak.” ifadesini kullanan Macron, ırkçılığa, Yahudi karşıtlığı ve ayrımcılığa karşı verilen mücadelenin sürdürüleceğini, fakat Fransız tarihinin hatalı şekilde yeniden yazılmasını kabul edemeyeceklerini söyledi. 

Macron, ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Belçika ve İngiltere’de sömürgeci geçmişi hatırlatan heykellere yapılan saldırılara ilişkin, “Fransa Cumhuriyeti tarihinden hiçbir ismi silmeyecektir. Fransa hiçbir eserini unutmayacaktır. Fransa heykelleri sökmeyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.  Ülkede devlet işleyişinin değişmesi gerektiğini ifade eden Macron, gelecek 2 yıl için alacağı kararları temmuzda açıklayacağını belirtti.

Macron’un George Floyd’un ölümü hakkında yorumda bulunmaması dikkati çekti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler