'Almanya'

Koronavirüs Uyarı Aplikasyonu Erişime Açılıyor

Almanya’da gecikmeli gelen "Koronavirüs Uyarı Aplikasyonu", yarın kullanıcılar için erişime açılacak. Uygulamayı indirip indirmemek ise kullanıcıların inisiyatifinde.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Federal Hükûmetin desteğiyle, Robert Koch Enstitüsü ve ilgili yazılım şirketlerinin Almanya için geliştirdiği “Koronavirüs Uyarı Aplikasyonu” salı sabahı kamuoyuna tanıtılacak. Daha önce aplikasyonun çıkış tarihi hakkında spekülasyonlar olmuştu.

Kişisel Verileri Koruyan Gönüllü Kullanım

Koronavirüs Uyarı Aplikasyonu’na dair veri güvenliği kaygılarını yersiz bulan Federal Adalet Bakanı Christine Lambrecht, koronavirüs aplikasyonunun toplumun büyük bir kısmı tarafından kullanılması için çağrıda bulundu. Aplikasyonun kişisel verileri koruma altına almayı hedefleyen Genel Koruma Yönetmenliği (DSGVO) ile uyumlu olduğunu açıklayan Lambrecht, aplikasyonun kullanımını zorunlu kılan bir yasanın olmayacağını vurguladı. Tüketici haklarının korunmasından sorumlu olan Lambrecht, kullanımın gönüllü olacağının ve aplikasyonu kullanmayı tercih etmeyenlere restoranlara giriş yasağı gibi bir dezavantajın sağlanmayacağının altını çizdi.

Amaç: Enfeksiyon Zincirlerinin Kırılması

Federal Hükûmet koronavirüs aşısı olmadan da normal hayata dönüş sürecini bu aplikasyonun kullanımı ile sağlamak istiyor. Aplikasyon kullanıcıya herhangi bir belirti göstermeden önce, virüsle enfekte olmuş biri ile temas ettiğinde uyarıda bulunacak. Böylelikle enfeksiyon zincirleri daha hızlı ve etkili bir şekilde tespit edilecek ve bu tür bulaşma silsilelerinin kırılması mümkün olacak. Bununla beraber kullanıcılar, yaptırdıkları korona testinin sonuçlarını QR kod yoluyla uygulamadan da takip edilebilecekler.

Tracing Sistemi ve Bluetooth Teknolojisi

Tracing sistemiyle, yani Bluetooth teknolojisiyle çalışan uygulama, belirli bir mesafede ve belirli bir süre içinde temas hâlinde olan kullanıcıların ID’lerini telefonda 14 gün süreyle lokal bir şekilde kayıt altına alacak. “Günlük anahtarlardan” oluşan ID numaraları her 15 dakikada bir değişecek ve böylelikle kullanıcı hakkında doğrudan bilgi erişimi söz konusu olmayacak. Merkezî bir yerde toplanmayan veriler anonim kalacak ve temas takibi haricinde gerekli olmayan, kişisel veriler koruma altında kalacak.

Enfeksiyon durumunda kullanıcı aplikasyona kendi isteğiyle enfekte olduğunu bildirecek ve temas hâlinde olduğu kişilerin otomatik bildirim yoluyla bu durumdan haberdar olmalarını kabul edecek. Yanlış bildirilerden kaçınmak için test sonucu yoluyla kişinin hasta olduğunu kanıtlaması gerekecek. Daha sonra hastayla belirli şartlar altında temas içinde olan ve enfeksiyon riski taşıyan kullanıcılar aplikasyon tarafından uyarılacak.

Pandeminin tamamen bastırılması için akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 60’ının aplikasyonu yüklemesi ve aktif bir şekilde kullanması gerekiyor. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler