'Belçika'

Üniversitelerden Başörtü Yasağına Tepki: “Hangi Kıyafetle İyi Hissediyorsan Onu Giyersin”

Belçika'da başörtüsü yasağını yargıya taşıyan bir grup Müslüman kadının davasında Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağına kapı araladı. Belçikalı gençler ise üniversitelerinden bu konu hakkında görüş belirtmelerini talep ediyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Belçika Anayasa Mahkemesi haziran ayında yüksek öğrenimde başörtüsü yasağının Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olmadığına kararvermişti. Bu karar üzerine birçok yüksekokul ve üniversite, başörtüsü yasağı uygulamayacağını belirtti. Twitter üzerinden Belçikalı gençler tarafından yürütülen protestolara üniversitelerden cevap geldi. Karel de Grote Yüksek Okulu, “Hangi kıyafetle kendini iyi hissediyorsan onu giyersin.” açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesinden Tehlikeli Görüş

2017 yılında bir grup Müslüman kadının Brüksel’de bulunan bir yüksek okulun başörtüsü yasağına karşı mahkemeye başvurmalarının üzerine dava Anayasa Mahkemesine taşınmıştı. Belçika Anayasa Mahkemesi, başkent Brüksel’deki en büyük yüksekokullardan biri olan Francisco Ferrer’in “tüm dinî sembolleri yasaklama” uygulamasına karşı açılan davaya ilişkin görüş belirtmişti. Görüşte, yüksekokulun, başörtüsü dâhil tüm dinî sembolleri yasaklama hakkına sahip olduğu bildirilmişti. Dava sonucunda Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağının Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olmadığına karar vererek Belçika’da başörtüsü yasağına kapı aralamış oldu.

Gençler Başörtü Yasağı Hakkında Üniversitelerden Açıklama İstiyor

Mahkemenin açıklamasının ardından, Belçikalı gençler Twitter’da #TouchePasAMesEtudes (#Eğitimime Dokunma) ve #HijabisFightBack (Başörtülüler Direniyor) etiketi ile karara karşı çıktılar. @Ayoubhasss adlı kullanıcı Twitter’da üniversitelere yasak ile ilgili görüşlerini bildirmelerini talep etti. “Şimdi Belçika’daki her üniversiteden bir açıklama bekliyorum. Başörtüsünü kabul ediyor musunuz, kabul etmiyor musunuz? Şimdi; yani kayıt ücretini aldıktan sonra değil.”

Bu paylaşımın ardından üniversiteler de konu ile alakalı görüşlerini sosyal medyada açıklamaya başladı. Anvers Üniversitesi, “Aktif bir çoğulcu üniversite olarak, felsefi fikirleri nedeniyle insanları dışlamanın hiçbir zaman haklı görülemeyeceğine inanıyoruz. Eşit olmayan her türlü muameleyi şiddetle kınıyoruz. Yani üniversitemizin kapıları, başörtülü veya başörtüsüz herkese açık.” açıklamasında bulundu. Thomas More Yüksek Okulu’nun yorumu ise buna benzerdi: “Tabii ki okulumuzun kapıları başörtülülere açık. Herkesin hoş karşılandığı, kapsayıcı bir okuluz. Bizim için önemli olan bir öğrencinin ve personelin yetkinlikleridir; ne giydikleri değil.” Karel de Grote Yüksekokulu, Erasmus Yüksekokulu, Vives Yüksekokulu, Hasselt Üniversitesi, Gent Üniversitesi, Odissee, AP Antwerpen Yüksekokulu, Gent Yüksekokulu, UCLL Yüksekokulu ve Vrije Üniversitesi de aynı görüşe sahip olduklarını belirttiler.

“Belçika’nın Uluslararası Yükümlülüklerini İhlal Ediyor”

Belçika İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIB), konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada söz konusu görüşün, Belçika’nın insan hakları bağlamında uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğine dikkat çekmiş, öğrencilere karşı ayrım yapılmamasını öngören ilkenin çiğnendiği vurgulamıştı. Açıklamada, mahkeme görüşünün Avrupa’da artan yabancı düşmanlığı ve İslamofobik akımları göz ardı ettiğine değinilirken, yetişkin kadınlara karşı ayrımcılık teşkil ettiği belirtilmişti. Açıklamada, CCIB’nin Brüksel Sulh Mahkemesinin konuya ilişkin vereceği kararı yakından takip edeceğinin altını çizmişti. (eh)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler