'AŞIRI SAĞ TEHLİKESİ'

Belçikalı Aşırı Sağcılar Doğu Avrupa’da Eğitim Kamplarına Katıldı

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, aşırı sağcı ideolojiyi benimseyen yaklaşık 20 kişinin Doğu Avrupa'da eğitim kamplarına katıldığını açıkladı. 

Fotoğraf: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, aşırı sağcı ideolojiyi benimseyen yaklaşık 20 kişinin Doğu Avrupa’da eğitim kamplarına katıldığını açıkladı. Geens, mecliste yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin bazı Doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki eğitim kamplarından haberdar olduğunu ifade etti. Belçika‘da örgütlenen aşırı sağcı Flaman “Kalkan ve Dostlar” (Fl. “Schild en Vrienden”) öğrenci grubundan gençlerin, eğitimlere katılmış olabileceğine işaret eden Geens, söz konusu kişilerin güvenlik güçlerinin radarına girdiğine değindi. Geens, kampların bazılarının yasa dışı olmadığını ancak ulusal güvenliğe yönelik tehdit teşkil ettiğini ifade etti.

Belçika İstihbaratı Uyarmıştı

Belçika İstihbarat Servisi (VSSE), Batı Avrupa’da aşırı sağın şekil değiştirmeye başladığını ve bazı aşırı sağcı grup liderlerinin “militanlarına atış eğitimi almaları, yasal ya da yasa dışı yollardan silah edinmeleri çağrısında bulunduğunu” belirtmişti. VSSE’nin kamuya açtığı bilgilere göre, Batı Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi Belçika’da da aşırı sağ mevcut. Bununla birlikte, aşırı sağın doğasında köklü değişiklikler gözlendiği aktarılmıştı. VSSE ayrıca, radikal sağın şekil değiştirmeye başladığına ve “Kalkan ve Dostlar” gibi gruplarla belirginleştiğine dikkati çekmişti.

“Beyaz Yakalı Aşırı Sağ”

Radikal sağın form değiştirmeye başladığını belirten VSSE, bu yeni şekli ise “beyaz yakalı aşırı sağ” olarak nitelendirdi. Özellikle eğitimli gençler arasında rağbet gören “beyaz yakalı aşırı sağa” örnek olarak, Fransa’daki “Kimlik Nesli” (Fr. “Generation Identitaire”) ve Almanya’daki “Alman Kimlikçi Hareketi” (Alm. “Identitare Bewegung Deutschland”) gibi gruplar sıralamıştı.

VSSE, bu grupların medya aracılığıyla söylemlerine dikkati çekmeye çalıştığına işaret ederek, yeni aşırı sağcıların ayrıca “Avrupa’nın Hristiyan kimliğinin” savunuculuğuna soyunduğunu vurgulamıştı.

Alman Neonaziler Rusya’da Eğitim Alıyor

Haziran 2020’nin başında Alman haber dergisi Focus tarafından hazırlanan bir raporda, Almanya’nın aşırı sağcı Ulusal Demokratlar Partisi (NPD) ve Üçüncü Yol’un birçok genç üyesinin Rusya’da paramiliter eğitim aldıkları iddia edilmişti.

Yayımlanan raporda, Alman Neonazisi birçok gencin, Rusya’nın St. Petersburg şehri yakınlarındaki özel bir kampta yakın dövüş ile birlikte silah ve patlayıcı kullanma eğitimleri aldıkları belirtildi. Kampın isminin “Partizan” olduğu ve bu kampın “beyaz ırkın üstünlüğü” için mücadele ettiğini iddia eden Rus İmparatorluk Hareketi (RIM) tarafından işletildiği de ayrıca raporda yer almıştı.

Raporda bunlara ek olarak Alman istihbarat yetkililerine Alman aşırı sağcı gençlerin Rusya’da eğitim aldıklarına yönelik bilgi akışının sağlandığı, ancak hukuki sebepler dolayısıyla yetkililerin bu gençlerin St. Petersburg kentine yaptıkları seyahatlerin engellenmediği de belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri de geçtiğimiz ay küresel terörist gruplar listesine Rus İmparatorluk Hareketi’ni de ekleyerek bu hareketin üyelerinin “Avrupa’daki beyaz üstünlükçüler ile Neonazilere paramiliter eğitim” verdiğini açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin bu harekete yönelik ifadesi ile ilgili olarak Washington’’un yeterli ayrıntı vermediğini ve bu grubun kara listeye eklenmesinin teröre karşı mücadelede ABD’ye katkısının bulunmayacağını söylemişti.

Ayrıca Rus İmparatorluk Hareketi kendi ülke basınında da “aşırılıkçı” olarak görülmesine rağmen Rus hükûmeti tarafından bu grubun hareketlerinin kısıtlanmasına yönelik herhangi bir kısıtlama şimdiye kadar söz konusu olmadı. Rus İmparatorluğu’nun yeniden tahsis edilmesi gerektiğine inanan grup üyeleri birçok protestoda yer alarak sarı ve siyah bayraklar ile kendilerini gösterme fırsatı elde etmişlerdi.(AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler