'Arakanlı Müslümanlar'

AB’den Myanmar’a: “Arakanlı Müslümanların Güvenli Geri Dönüşünü Sağla”

Avrupa Birliği (AB), Myanmar'ın, Arakanlı Müslümanların mevcut durumundan sorumlu olduğunu belirtti ve zor durumdaki Arakanlıların güvenli, gönüllü ve onurlu dönüşleri için gerekli imkânları sağlamasını talep etti.

Fotoğraf: Sk Hasan Ali / Shutterstock.com

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Endonezya’nın yaklaşık 100 Arakanlı mülteciye sağladığı insani yardım ve güvenli tahliye imkânı için teşekkür etti.

Borell’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, korkunç koşullar altındaki Arakanlı mültecilerin kurtarılmasının uluslararası hukuka duyulan saygının bir göstergesi olduğuna dikkat çekilirken, AB’nin Endonezya’ya yardım sağlamak için çalışma yürüttüğü aktarıldı. 

Arakanlı Müslümanların durumunda kalıcı iyileşmenin “sadece hayırsever ülkelerin insani yardımıyla” sağlanamayacağının altı çizilen açıklamada, “Arakanlı Müslümanların mevcut durumunun temel sorumlusu Myanmar’dır. Myanmar hükûmetinden, Uluslararası Ceza Mahkemesi uyarınca yükümlülükleri doğrultusunda Arakanlıların güvenli, gönüllü ve onurlu dönüşleri için gerekli imkanları sağlamasını talep ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı. 

Myanmar’dan Endonezya’ya ulaşmaya çalışan 30’u çocuk 94 Rohingya’yı taşıyan tekne, Sumatra Adası yakınlarında ada sakinleri ve balıkçılar tarafından kurtarılarak karaya çıkarılmıştı. Mültecilere geçici barınak sağlanırken, Endonezya Dışişleri Bakanlığı Myanmar hükûmetine mültecilerin güvenli şekilde yurtlarına dönüşü için gereken koşulları sağlama çağrısında bulundu.

Arakan’daki Çatışmalarda, Müslüman Yerleşimleri Gasbediliyor

Arakan Rohingya Birliğince (ARU) Uluslararası Adalet Divanına (UAD) sunulan raporda, Myanmar’da Arakan eyaletinde, ordu ile etnik silahlı gruplar arasındaki çatışmaların sürdüğü, sivillerin hayatını kaybettiği ya da yerlerinden edildiği bildirildi.

UAD’ye dün sunulan raporda, haziran ayında Arakan eyaletinde yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verildi. Raporda, Arakan eyaletinde Myanmar ordusu ile Budist Arakan Ordusu örgütü arasındaki çatışmaların, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) ait yerleşimlerin Budist militanlar ve mültecilerce işgal edilmesine zemin hazırladığı belirtildi.

Boşaltılan Müslüman Köyüne, Budist Mülteciler Yerleştirildi

Rapora göre, 22 Haziran’da 40’tan fazla Budist mülteci, Sittwe şehri yakınındaki boşaltılan Rohingya yerleşimlerinden Nazir köyüne yerleştirildi. 2012 ve 2014’te Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarında, Myanmar polisi ve Budist fanatiklerce işgal edilen köyün 3 bin sakini Sittwe yakınlarındaki bir mülteci kampında yaşıyor. Ocak 2020’den bu yana farklı şehirlerden 800’den fazla Budist mültecinin, eyalet yönetimi ve bölgedeki Budistler tarafından köye yerleştirildiği tahmin ediliyor.  

Rohingya toplumu liderleri, eyalet yönetiminin Myanmar ordusu ile Budist Arakan Ordusu örgütü arasındaki çatışmaları fırsat olarak gördüğüne işaret ediyor. Yönetimin bölgedeki kırılgan durumu kullanarak Müslüman nüfusun yaşadığı yerlere Budist mültecileri yerleştirdiği belirtiliyor. 

Müslümanların Yaşadığı Bölgeye Yardımlar Kesildi

Raporda, eyalet yönetiminin Sittwe yakınlarındaki Müslüman yerleşimi Aung Mingalar beldesine de şubat ayından bu yana gıda yardımını kestiği, 960 haneden oluşan ve 4 bin 800 kişinin yaşadığı yerleşimin, gıda sıkıntısına mahkum edildiği kaydedildi. 

Raporda ayrıca, eyalet yetkililerinin, bölgede yaşayan Arakanlı Müslümanlara “yardım almak istiyorlarsa köylerini terk edip mülteci kamplarında yaşamaları gerektiğini” söylediği aktarıldı.

Sınır Köylerinde “Temizlik Operasyonu”

Arakan Eyaleti Sınır ve Güvenlik Bakanı Albay Min Than, 24 Haziran’da Ratataung vilayetinde sınır hattındaki Kyauktan köyü ve çevresindeki yerleşimlerin Budist Arakan Ordusu örgütüne karşı yapılacak temizlik operasyonu nedeniyle geçici olarak boşaltılacağını açıkladı. Uluslararası toplumun tepkisi, ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya Büyükelçiliklerinin ortak açıklamasının ardından operasyonun durdurulduğu duyuruldu.

Myanmar ordusunun Musekone bölgesinde başlattığı operasyonlar nedeniyle katliam korkusuyla 20 bin Rohingya’nın köylerini terk ettiği bildirildi.  

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmıştı. Olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, Müslümanlara ait yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

25 Ağustos 2017’de Arakan’daki sınır karakollarına düzenlenen eş zamanlı saldırılar sonrası ise Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler