'Racial Profiling'

Almanya’da Irkçı Fişlemeye Dair Araştırma İptal

Almanya'da polis teşkilatında ırkçı fişlemenin (racial profiling) boyutlarının öğrenilmesi için bir araştırma yapılması gerekiyor. Fakat İçişleri Bakanlığı aynı görüşte değil. Sivil toplum, bu karara karşı çıkıyor.

Fotoğraf: Shutterstock / Skyward Kick Productions

Almanya’da polis teşkilatında ırkçı fişleme (İng. “racial profiling”) hakkında yapılması planlanan araştırma ile ilgili tartışma sürüyor. Haziran ayında Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, polis teşkilatında ırkçı fişleme ile ilgili bir araştırma yapılacağını duyurmuştu. Bu çalışma, etnik azınlıkların Alman Emniyet Teşkilatı tarafından gittikçe daha fazla hedef alınmasını ele alacaktı. Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI), Almanya’daki ırkçılığı ele alan raporunda ırkçı fişleme uygulamasına yönelik bir araştırma yapılmasına dair bir öneride bulunmuştu.

Ardından geçtiğimiz hafta Federal İçişleri Bakanlığından söz konusu araştırmanın yapılmayacağı yönünde bir açıklama yapıldı. Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer‘in (CSU) polis teşkilatındaki ırkçı fişlemeyi ele alan bir çalışmayı gerek görmediğini bildiren Bakanlık sözcüsü, bu kararı ırkçı fişlemenin zaten yasak olmasıyla gerekçelendirdi. Almanya’da ırkçı fişlemeyi yasaklayan yasalara dikkat çeken sözcü, özellikle polis kontrollerinin ayrımcılık yapmadan gerçekleşmesi gerektiğini açıkladı.

“Irkçılığa Dair Spekülasyonlar Alevlenecek”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş, polislerde görülen ırkçı fişlemeye dair daha önce yapılacağı duyurulan araştırmanın Almanya Federal İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmesi münasebetiyle bir açıklama yaptı. “Yapılması planlanan ‘ırkçı fişleme’ araştırmasının iptali emniyet birimlerine olan güveni pekiştirmeyecek. Tam aksine bu karar, haddinden fazla ‘münferit vakaya’ sebep olan polisteki ırkçılığa dair spekülasyonları daha da alevlendirecek.” diyen Altaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Polislerdeki ‘ırkçı fişleme’ hakkında yapılması planlanan araştırmanın iptali ve Bakanlığın açıkladığı iptal gerekçesi, polis tarafından ırkçı muameleye maruz kalan kimseleri tam anlamıyla hayal kırıklığına uğratmıştır. Haddinden fazla vaka söz konusu ve bunların ‘münferit vaka’ olduğunu söylemek mümkün değildir. Ayrıca ‘ırkçı fişleme yasak’ denince bu, ırkçılığın olmadığı anlamına gelmez. Bu mantığa göre, suç işlemek yasak olduğu için suç işlemenin de mümkün olmaması gerekirdi.”

“Federal Hükûmet ırkçılıkla kararlı bir şekilde mücadele etmeli ve kendi ilan ettiği önlemleri somut eylemlerle ve adımlarla hayata geçirmelidir; özellikle de emniyet birimlerinde.” diyen Altaş, söz konusu araştırma ilan edildiğinde ne kadar ümit vermişse iptalinin de bir o kadar endişeye yol açtığını ifade etti.

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler