"Almanya"

İçişleri Bakanlığı, Polis Yapılarında Irkçılığın Araştırılmasına Karşı

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı Alman polisindeki ırkçı fişlemeyi araştıran (racial profiling) bir çalışmayı gereksiz bulduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya Adalet ve İçişleri Bakanlığı, ABD’deki ırkçılık ve polis şiddetine karşı gerçekleştirilen protestolar üzerine haziran ayında Alman polisindeki ırkçı fişlemeyi araştıran bir çalışma başlatacağını duyurmuştu. Çalışma, etnik azınlıkların Emniyet Teşkilatı tarafından gittikçe daha fazla hedef alınmasını ele alacaktı. Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI), Almanya’daki ırkçılığı ele alan raporunda ırkçı fişleme uygulamasına yönelik bir araştırma yapılmasına dair bir öneride bulunmuştu.

“Böyle Bir Araştırmaya Gerek Yok”

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü pazar günü yaptığı açıklamada, ECRI’nin önerdiği araştırmayı yapmayacaklarını duyurdu. Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer‘in (CSU) polis teşkilatındaki ırkçı fişlemeyi ele alan bir çalışmayı gerek görmediğini bildiren sözcü, bu kararı ırkçı fişlemenin zaten yasak olmasıyla gerekçelendirdi. Irkçı fişlemeyi yasaklayan yasalara dikkat çeken sözcü, özellikle polis kontrollerinin ayrımcılık yapmadan gerçekleşmesi gerektiğini açıkladı. Polis arasındaki ırkçı fişleme vakalarını istisnai olarak nitelendiren sözcü, eşitsiz bir muameleye yasal olarak izin verilmediğini belirtti. 17 Haziran’daki İçişleri Bakanlığı toplantısında Seehofer, böyle bir çalışmanın daha önce Bakanlık tarafından yaptırılmadığını açıklamıştı.

Şikâyet İmkanları Var

Buna ek olarak, federal polisin ırkçı fişlemeye maruz kalan kişilerin çok sayıda şikâyet hattına başvurabileceğinin altını çizen İçişleri Bakanlığı, federal polis müdürlüklerin ve Federal Ayrımcılıkla Mücadele Birimindeki şikâyet imkanlarına dikkat çekti.

Seehofer, Federal Hükümet içerisinde polisten sorumlu bir görevli oluşturmaya yönelik talepleri de reddetti. CSU’lu Bakan, “Böyle bir talebi gereksiz buluyorum. Aldığımız kararların her daim mevcut durum için bir fark oluşturmasını önemsiyorum.” dedi. Yeşiller Partisi Almanya’da polisten sorumlu bir kurumun kurulması için talepte bulunmuştu, fakat Federal Meclis’te bu girişimleri başarısız olmuştu. (ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler