"Başörtüsü yasağı"

Brüksel’de Üniversitede Başörtüsü Yasağı Protesto Edildi

Brüksel'de, Belçika Anayasa Mahkemesinin bir yüksekokulda başörtüsünün yasaklanabileceğine ilişkin bildirdiği görüş, binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: @ AA değisiklikler: Perspektif

Belçika’da yüksekokulda başörtüsü yasağı tartışması devam ediyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çağrısı üzerine, Brüksel merkezindeki Mont des Arts meydanında yaklaşık 4 bin kişi başörtüsü yasağına karşı buluştu. “Başörtüsü insan hakkıdır”, “Elini başörtümden çek”, “Özgürlüğümüz nerede”, “Eğitimime dokunma”, “Benim hakkım” ve “Yeter” yazılı afişler taşıyan göstericiler, başörtüsüne destek sloganları attı. Bir grup gösterici ise mezuniyet keplerini taktı.

Protestocuların okuduğu bildiride, Belçika‘da Müslüman kadınların dinî inançlarından ötürü ayrımcılığa uğradığına işaret edildi. Belçika‘daki yasalar ve mevzuatlar hazırlanırken Müslüman kadınların önceliklerinin de dikkate alınması talep edilen bildiride, Belçika’da Müslümanlara daha anlayışlı davranılması gerektiği ifade edildi.

Başörtüsü Yasağı: “Eğitim Hakkı Herkes İçin Geçerli Olmalı”

Leuven Katolik Üniversitesi’nde okuyan Esmanur Aslan, Brüksel’deki protestoya katılanlardan biriydi. Başörtülü bir hukuk öğrencisi olarak Aslan protesto hakkında şu ifadeleri kullandı: “Protestoda böyle bir kalabalığı beklemiyordum. Şehir ve yurt dışından birçok genç katılımcı vardı. Müslüman gençlerin yanında, Müslüman olmayan gençler de yer aldı. Protestoda eğitim hakkı gibi temel insan haklarının herkes için geçerliliği talep edildi.”

Aslan, Belçika Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü görüşüne ilişkin şu ifadelerde bulundu: “Dinî özgürlüğümüzü ve bununla beraber eğitim hayatımızı kısıtladığı gibi, ileride başörtülü kadınlar olarak toplumda aktif bireyler olma fırsatımızı da tehdit ediyor. Biz de bu toplumun bir parçasıyız ve din özgürlüğü bizim için de geçerli olmalı. Bu hak ihlalleri ve ayrımcılık yıllardır sürüyor ve şu an da olduğu gibi ‘tarafsızlık’ ilkesi altında gerçekleştirildiğinde sadece kalıp değiştiriyor.” açıklamasında bulundu. Okuduğu üniversitede başörtüsü yasağı olmadığını belirten Aslan, “Bir değişim olabilmesi için protestolara devam etmemiz, vazgeçmememiz gerekiyor.” çağrısında bulundu.

Anayasa Mahkemesinin Başörtüsü Görüşü

Belçika Anayasa Mahkemesi, haziran başında başkent Brüksel’deki en büyük yüksekokullardan biri olan Francisco Ferrer’in “tüm dinî sembolleri yasaklama” uygulamasına karşı açılan davaya ilişkin görüş belirtmişti. Görüşte, yüksekokulun, başörtüsü dahil tüm dinî sembolleri yasaklama hakkına sahip olduğu bildirilmişti. Dava, okulda eğitim gören Müslüman öğrenciler tarafından açılmış, Brüksel Sulh Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi‘nden görüş bildirmesini istemişti. Çeşitli insan hakları örgütleri de görüşe tepki göstererek bunun temel insan haklarını ihlal ettiğine dikkati çekmişti. Konuya ilişkin nihai karar, Brüksel Sulh Mahkemesince verilecek. (AA,P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler