"Almanya"

Hannover’de Türk Esnafa Irkçı Mektuplar: “Sizi Yok Edeceğiz”

Almanya’nın Hannover kentinde Türk iş insanlarına gönderilen ve “Almanlar” (Alm. “Die Deutschen”) adıyla imzalanan mektuplar “Ağır Savaş” tehdidinde bulundu.

Fotoğraf: @Shutterstock / Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaletinin Hannover kentinde pazar günü Türk iş insanlarına kimliği belirsiz kişiler tarafından tehdit ve hakaret içerikli ırkçı mektuplar gönderildi. Mektuplar camileri kundaklamakla ilgili tehditler de içeriyor.

“Ailem ve Çalışanlarım İçin Endişeliyim”

Hannoversche Allgemeine Gazetesinin haberine göre “Almanlar” (Alm. “Die Deutschen”) imzalı mektuplar, Türk esnafın yoğun olduğu Steinort Bölgesini savaş alanına çevirmeye yönelik tehditler içeriyor. “Sizi öldüreceğiz”, “Sizi yok edeceğiz”, “Buraya ait değilsiniz”, “Sizi izliyoruz” şeklinde ırkçı ifadeler içeren mektuplar, Türk esnafını endişelendirdi.

Ölüm tehdidiyle karşı karşıya kalan esnaflardan biri de “Urfa Sofrası” adlı restoranın sahibi Mehmet Kılıç. Norddeutscher Rundfunk (NDR) haber kanalına konuşan Kılıç, mektubu alır almaz polise şikayette bulunduğunu belirtti. Ailesi ve yaklaşık 30 çalışanı için endişeli olduğunu ifade eden Kılıç, 26 yıldır Almanya’da yaşadığını ve şimdiye dek herhangi bir sorun yaşamadığını açıkladı. Çocuklarının da Almanya’da doğduğunu belirten Kılıç, polisin desteğini bekliyor. Kılıç, 2019 yılında restoranında Türk-Alman Dostluk yemeği vermişti. Yemeğe onur konuğu olarak Aşağı Saksonya Eyalet Başkanı Stephan Weil da katılmıştı.

Aşırı Sağcı Rock Gruplarının Mektuplarla Bağlantısı Var Mı?

Rock grubu mensubu kişilerin camileri yakın bir zamanda ateşe vereceklerini söyleyen mektupta “Cehennem Melekleri” (Alm. “Hells Angels”) adlı grubun üyesi olarak bilinen Frank Hanebuth’un da adı geçiyor. Hanebuth adının geçtiği tehdit mektuplarına karşılık mektupları yollayan kişileri tanımadığını ve herhangi bir alakası olmadığını, Steintor Bölgesinde saygın bir esnaf olduğunu iddia etti. Hanebuth, 2012 yılında aşırı sağcı rock gruplarına mesafeli olduğunu söylemişti.

Daha önce “Cehennem Melekleri” grubunun aşırı sağcı “Almanya için Alternatif” (AfD) partisiyle ilişkileri gündeme gelmişti. Hanebuth Facebook’ta aşırı sağcıların savunduğu “Kanun ve Düzen” (İngl. “Law and Order”) politikasını desteklediğine dair paylaşımlarda bulunmuştu.

“Bizler Almanya’nın Bir Parçasıyız”

Aşağı Saksonya Türk Toplumunun Başkanı Nejla Coşkun, NDR’e karşı mektupların ciddiye alınması gerektiğini ve bunların münferit vakalar olmadığını vurguladı. Steintor Bölgesinde birçok dükkân ve restoran sahibinin göçmen kökenli olduğuna dikkat çeken Coşkun, “Bizler Almanya’nın bir parçasıyız.” ifadesini kullandı.

Hannover Savcılığı sözcüsü, polisin halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme şüphesiyle soruşturma başlattığını söyledi. Mektupların sayısıyla ilgili bilgi vermek istemeyen savcılık, mektupların aynı kişi tarafından yazılıp yazılmadığını inceliyor. Daha önce de Hannover’de kimliği belirsiz kişiler tarafından posta kutularına ırkçı söylemler içeren mektuplar bırakılmıştı.(ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler