"Almanya"

İdil Baydar’a Irkçı Tehditlerin İzi Yine Alman Polisine Çıkıyor

Almanya’da “Jilet Ayşe” adıyla ünlenen ve bir süredir aşırı sağcılar tarafından tehditlere maruz kalan komedyen İdil Baydar’ın kişisel bilgilerinin polis bilgisayarında arandığı ortaya çıktı.

Komedyen İdil Baydar ©Bodo Gierga | Heinrich-Böll-Stiftung @ flickr.com (CC 2.0), değişiklikler: Perspektif

Avukat Seda Başay Yıldız ve Sol Parti mensubu siyasetçi Janine Wissler’in yanı sıra, Almanya’da daha önce Neonaziler tarafından tehdit edilen komedyen İdil Baydar’ın da kişisel bilgilerinin Almanya’nın Hessen eyalet polisinin bilgisayarından araştırıldığı tespit edildi.

Frankfurter Rundschau gazetesinin emniyet içindeki kaynaklarına dayanan haberinde, Almanya’nın Hessen eyaletinde emniyet içinde aşırı sağcı yapılanmalara yönelik kuşkuları güçlendiriyor. Haberde İdil Baydar’ın bir süredir aşırı sağcılardan tehdit ve hareket içerikli mailler aldığı söyleniyor. Ancak haberde Baydar’ın kişisel bilgilerinin hangi karakol ya da emniyet biriminde aratıldığına dair bilgi yer almıyor. Frankfurt Başsavcılığının aşırı sağcı tehditlere yönelik başlattığı soruşturmada tanınmamış kişilerin de bu tür tehditler alıp almadığının araştırılacağı kaydedildi.

“NSU 2.0” İmzalı Tehditler

Hessen polisinde aşırı sağcı yapılanmalara yönelik tartışmalar geçen hafta Almanya’da Sol Parti Genel Başkan Vekili ve partisinin Hessen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Janine Wissler’in “NSU 2.0” imzalı tehdit mailleri almasıyla yeniden gündeme gelmişti. Wissler’in kişisel bilgilerinin bir polis bilgisayarı üzerinden sorgulatıldığı ortaya çıkmıştı.

2018 yılında, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının müdahil avukatlarından biri olan ve Frankfurt’ta yaşayan Seda Basay Yıldız da “NSU 2.0” imzalı tehdit mektupları almıştı. İnceleme kapsamında, Yıldız’ın kişisel bilgilerine Frankfurt polis karakolundaki bir bilgisayardan bakıldığı tespit edilmişti. (ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler