"ABD"

ABD Refakatsiz Göçmen Çocukları Gözaltında Tutuyor

ABD'nin, aralarında 1 yaşındaki bebeklerin de olduğu refakatsiz göçmen çocukları sınır dışı etmeden önce haftalarca otellerde gözaltında tuttuğu bildirildi.

Fotoğraf: Shutterstock / Sherry V Smith | Değişiklikler: Perspektif

AP (The Associated Press)’in ulaştığı kayıtlara göre, göçmen çocuklar, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE) adına çalışan özel bir kurum tarafından gözaltında tutuldukları Arizona eyaleti ve Texas-Mexico sınırındaki 3 otele götürüldü.

Devlet sığınma evlerinde çocuklar için 10 binden fazla yatak bulunmasına rağmen söz konusu oteller göçmen çocukların gözaltında tutulması için 200 kere kullanıldı. Gözaltında tutulan göçmen çocuklar arasında 1 yaşında 2 bebek ve yaşları 3 ile 5 arasında çocuklar da bulunuyor.

Federal kaçakçılığı önleme yasasına göre, göçmen çocukların sığınma evlerine yerleştirilmesi gerekiyor. Uzmanlar, göçmen çocukların bakımı için uygun şartlara sahip olmayan otellerin kullanılmasının, onları travma riskiyle karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonundan (UNICEF) 21 Mayıs’ta yapılan açıklamada, ABD’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını riskine rağmen marttan itibaren refakatsiz en az 1000 göçmen çocuğu sınır dışı ederek, Meksika, El Salvador, Guatemala ve Honduras’a gönderdiği belirtilmişti. Mart ayında, ABD’nin Kovid-19 ile mücadele çerçevesinde ülkenin güney sınırından yasa dışı yollarla geçen herkesi Meksika’ya geri göndermeyi planladığı iddia edilmişti.

ABD, Meksika Sınırında 81 Göçmen Çocuğu Ailelerinden Ayırmıştı

ABD‘de Haziran-Aralık 2018 tarihleri arasında  Meksika sınırındaki 81 göçmen çocuğun ailelerinden alındığı kaydedilmişti. Çocuklarından ayrılan 76 yetişkinden 51’inin sabıkalı, 10’unun çetelerle bağlantılı olduğu, 4’ü hakkında tutuklama kararının bulunduğu, 9’unun hastaneye kaldırıldığı belirtilirken, 2 ebeveynin de göç düzenlemelerini ihlal ettiği kaydedilmişti. ABD’de göç yetkililerinin, ebeveynin korkunç bir suçlamayla karşı karşıya olması, çocuğun sağlığı ve refahından endişe duyulması dahil belirli koşullar altında çocuğu ailesinden ayırmasına izin veriliyor.

 Sınırda Ölen Çocuklar

Aralık 2018 tarihinde Orta Amerika ülkesi Guatemala’dan gelerek Meksika’dan ABD’ye yasa dışı yollarla geçen ve sınırda gözaltına alınan 8 yaşındaki erkek çocuğun hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Daha önce, Guatemala’dan gelen 7 yaşındaki bir kız çocuk da gözaltındayken hayatını kaybetmişti. Associated Press ajansının, sınır muhafızlarının ifadelerine dayandırdığı haberinde de küçük kızın günlerdir aç ve susuz olduğu kaydedilmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler