"Almanya"

Alman Federal Suç Dairesinin WhatsApp Mesajlarını Okuyabildiği İddiası

Almanya'da İçişleri Bakanlığına bağlı Federal Suç Dairesinin (BKA) WhatsApp mesajlarını takip edebildiği iddia edildi.

Fotoğraf: Shutterstock / Antonio Salaverry

Batı Alman Televizyon Kurumu (WDR) ve Bavyera Televizyon Kurumunun (BR) ortak haberinde, İçişleri Bakanlığına bağlı Federal Suç Dairesi (BKA)’nın “Bilgi Teknolojisi İzleme” biriminin şifrelenmiş WhatsApp sohbetlerini takip edebilmenin bir yolunu bulduğu belirtildi.

WhatsApp veya Telegram gibi şifreli mesajlaşma servislerinin istihbarat tarafından gözetlenmesinin, normal telefon görüşmeleri veya SMS mesajlarının gözetlenmesinden daha karmaşık olduğu biliniyor. Ancak habere göre, yetkililer artık şifreli mesajlaşma servislerini de gözetleyebiliyor. Haberde BKA’nın şüphelendiği kişilerin mesajlarına herhangi bir casus yazılım yüklemeden “WhatsApp Web” sistemini kullanarak ulaşabildiği ileri sürülürken, kurum içi yazışmalarda, “BKA, WhatsApp hesabından gelen metin, video, görüntü ve kısa sesli mesajların gerçek zamanlı izlenmesini sağlayan bir metoda sahiptir. Şüphelenilen kişinin rehberindeki kişiler de bu şekilde bilinir hâle getirilebilir.” ifadelerinin kullanıldığı kaydedildi.

Ancak, Facebook’a ait WhatsApp uygulamasında böyle bir bağlantı için bir engelleme bulunuyor. WhatsApp’ı bir tarayıcıya veya uygulamanın masaüstü sürümüne bağlamak için kullanıcının akıllı telefondaki WhatsApp uygulamasını kullanarak bilgisayar ekranındaki QR kodunu (iki boyutlu barkod) taraması gerekiyor. Böylece uygulama telefonun kilidinin açık olduğunu varsayıyor.

Haberin Kaynağı Berlin’deki Noel Saldırısına Dayanıyor

Medya raporuna göre, gözetim prosedürünün kanıtı Başsavcı’nın, Berlin’in Breitscheidplatz’ında Noel pazarına saldırıyı gerçekleştiren Anis Amri’nin tanıdığı şüpheli Magomed-Ali C.’ye yönelik soruşturmasından elde edilen belgelerle sağlandı. WDR ve BR haberinde, Federal Kriminal Polis Bürosunun kendilerine sunulan dahili bir mektuptan alıntı yaptı: “BKA, metin, video, görüntü ve kısa sesli mesajların bir WhatsApp hesabından gerçek zamanlı olarak çoğaltılmasını sağlayan bir metoda sahiptir.” Bu durumda WhatsApp veya Telegram gibi şifreli mesajlaşma servislerinin de gözetlenebilmesinin mümkün olduğu belirtildi. Haberde bu metodun şimdiye kadar sadece nadiren kullanıldığı vurgulandı.

Güvenlik yetkilileri ve Almanya İçişleri Bakanlığı, ciddi suçların takibi için araştırmacıların WhatsApp gibi iletişim kanallarını gözetlemelerinin mümkün olması gerektiğini savunuyor. Bunun yasal çerçevesi ise Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 2017 reformuyla oluşturuldu. BKA ve federal polisin gözetleme tedbirlerini yürütmek için sözde “Devlet Truva Atı” kullanmasına izin verilmişti.

Uygulamaya bazı siyasilerin eleştirilerine hedef olmuştu. Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Martina Renner düzenlemeye teğki göstererek, terörle mücadele bağlamında kişisel yazışmaların takibinin ancak hakim kararıyla olabileceğini ifade etmişti.(AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler