'NSU 2.0'

Almanya’da Aşırı Sağcı Tehdit Mektupları Hız Kesmiyor

Hannover Belediye Başkanı Belit Onay’a NSU 2.0 imzalı “Yaşasın Hitler” sözüyle biten bir tehdit mektup gönderildi. Mektupta Onay ve ailesi ölümle tehdit ediliyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

NSU 2.0 imzalı aşırı sağcı tehdit mektuplarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak Yeşiller partili Hannover Belediye Başkanı Belit Onay “Yaşasın Hitler” sözüyle biten bir tehdit mektubu aldı. Mektupta Onay ve ailesine yönelik ölüm tehditleri yer alıyor.

Onay, tehditleri ciddiye aldığını ancak bunların kendisini yıldıramayacağını belirterek, polis ile sıkı irtibat hâlinde olduklarını açıkladı. Geçen sene kasım ayında Hannover Belediye Başkanlığına seçilmesinin ardından aşırı sağcı ve ırkçı çevrelerden pek çok kez tehdit mektubu aldığını belirten Onay, ancak ilk defa ailesinin de tehdit edildiğini belirtti.

“Tehditler Sonuçsuz Kalmamalı”

Onay, Almanya’nın resmî haber ajansı dpa‘ya yaptığı açıklamada bu ve benzeri diğer vakalarda emniyet güçlerinin çok hassas davranması gerektiğine ve böylesi tehditlerin sonuçsuz kalmayacağı mesajının verilmesinin önemine işaret etti. Tehdit mektubunun her ne kadar sarsıcı olsa da, siyasi tutumunda herhangi bir şeyi değiştirmeyeceğini vurgulayan Onay, kendisine ve aynı tehditlere maruz kalan diğer politikacılara gösterilen dayanışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Onay, Hessen’de olan bitenleri de endişe ile izlediğini ve yetkililerin olayı en kısa zamanda aydınlatabileceklerini umduğunu belirtti. Aynı zamanda Bakanlığın Almanya’daki aşırı sağcı çevrelere odaklanması gerektiğine işaret ederek, “Demokrasinin düşmanı sağda. Bu artık tamamen anlaşılmış olmalı.” dedi.

Tehdit Edilenler Listesine Her Geçen Gün Yeni Bir İsim Ekleniyor

Almanya’da Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek de çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada “Yaşasın Hitler, NSU 2.0” imzalı bir tehdit mektubu ile kendisinin ve ailesinin tehdit edildiğini duyurmuştu. Bugün Sol Parti (Die Linke)’den yapılan bir açıklama ile Parti Grup Başkanı Amira Mohamed Ali ve milletvekilleri Sevim Dagdelen und Gökay Akbulut’un da NSU 2.0 imzalı tehdit mektupları aldığı açıklandı.

Birkaç gün önce de Yeşiller Partisinden Aşağı Saksonya Milletvekili Filiz Polat, Anton Hofreiter und Renate Künast “NSU 2.0” imzalı tehdit mektupları almışlardı.

“NSU 2.0” İmzalı Tehdit Mektupları

2018 yılında, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının müdahil avukatlarından biri olan ve Frankfurt’ta yaşayan Seda Basay Yıldız da “NSU 2.0” imzalı tehdit mektupları almıştı. İnceleme kapsamında, Yıldız’ın kişisel bilgilerine Frankfurt polis karakolundaki bir bilgisayardan bakıldığı tespit edilmişti.

Hessen polisinde aşırı sağcı yapılanmalara yönelik tartışmalar kısa süre nce Almanya’da Sol Parti Genel Başkan Vekili ve partisinin Hessen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Janine Wissler ve Berlin’de yaşayan Türk komedyen İdil Baydar’ın “NSU 2.0” imzalı tehdit mailleri almasıyla yeniden gündeme gelmişti. Wissler ve Baydar’ın kişisel bilgilerinin de Hessen eyalet polisinin bilgisayarından araştırıldığı tespit edilmişti. Hessen Emniyet Müdürü Udo Münch, Almanya’da ırkçı tehdit mektubu olayında ihmali olduğu suçlamalarının ardından istifa etmişti.

2018 yılından bu yana 70 kişiye NSU 2.0 imzalı mektup gönderildiği biliniyor.

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler