'BELÇİKA'

Brüksel’de Maske Takmak Zorunlu Oldu

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayılarının artması üzerine kentin tamamında maske kullanımı zorunlu hale geldi.

Fotoğraf: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayılarının artması üzerine kentin tamamında maske kullanımı zorunlu hale geldi. Yerel yönetim, daha önce bulaşma sayılarının haftalık ortalamasının 100 bin kişide 50’nin üzerine çıkması halinde kentin tamamında maske kullanımının zorunlu olacağını açıklamıştı. Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü (Sciensano) tarafından açıklanan rakamlara göre, başkentte bu sayı aşıldı ve maske mecburiyeti başladı.

AB kurumlarıyla NATO’ya ev sahipliği yapan kentte tüm kamusal alanlar ve mağazalar gibi halkın erişebileceği özel alanlarda 12 yaşın üzerindeki herkes maske takmak zorunda olacak. Ağır işler ve spor gibi yüksek fiziksel faaliyet gerektiren durumlarda maske zorunluluğu bulunmayacak ancak plastik siperlik takılması istenebilecek. Daha önce Belçika’da kamuya açık kapalı alanlarda, toplu taşımada ve alışveriş yapılan bazı kalabalık sokak ve caddelerde maske takmak gerektiği açıklanmıştı. Buna uymayanlara 250 avro para cezası verildiği bildirildi. 12 Ağustos 2020 tarihinden itibaren ise Brüksel şehrinde kentin tamamında maske kullanımı zorunlu hale geldi.

Vakalar Yüzde 12 Yükseldi

Sciensano’nun açıkladığı son istatistiklere göre, Belçika’da toplam vaka sayısı bir önceki güne göre 388 artarak 75 bin 8’e yükseldi. 2 ile 8 Ağustos’u kapsayan haftada günlük ortalama vaka sayısı ise bir önceki haftaya kıyasla yüzde 12 yükselerek 604 oldu. Belçika’da salgının başından bu yana 9 bin 885 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan, Belçika demiryolu işletmesi SNCB, ülkede artan vakalar ve sahil kentleriyle kasabalarında havanın ısınmasıyla artan yoğunluk üzerine bu yerlere yapılan seferlerin hafta sonunda azaltılacağını duyurdu. Ülkenin birçok yerinden serinlemek için deniz kenarına giden Belçikalılar, sahil bölgelerinde özellikle hafta sonlarında nüfusun artmasına neden olmuş, buralardaki yoğunluk nedeniyle bulaşma riskinin arttığı belirtilmişti.

Belçika’da İkinci Dalga Endişesi

Belçika’da Kovid-19 vakalarının son haftalarda hızla yükselmesinin ardından, ülkede ikinci dalga başladığına yönelik tartışmalar hız kazanmıştı. Belçika nüfus oranına göre en fazla kayıp veren ülkeler arasında yer alıyor. Belçika’da geçen aylarda vaka sayılarının düşmesinin ardından kademeli olarak tedbirleri gevşeten hükümet, tekrar alarma geçmişti. Özellikle bölgesel artışların gözlemlendiği ülkede, belediye başkanlarına Kovid-19’la mücadele için özel yetkiler verildi. Bu çerçevede, Belçika’da en fazla vaka artışının gözlemlendiği Flaman kenti Anvers, gece sokağa çıkma yasağı gibi katı önlemler uygulamaya başlamıştı.

Evden çalışma uygulamasının devamı “kuvvetle” önerilirken, yardıma ihtiyacı bulunanlar dışında herkesin alışverişe tek başına gitmesi, alışveriş yapılan dükkanda 30 dakikadan fazla durulmaması gibi yeni tedbirler getirilmişti. Kafe ve restoranlara gidenlerden telefon numarası ve e-posta adreslerinin alınması, bu bilgilerin 14 gün boyunca saklanması da yeni alınan kararlar arasında yer almıştı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler