"Almanya"

Almanya’da Tarihi Karar: Başörtülü Öğretmene Çalışma Yasağı Hukuka Aykırı

Almanya Federal İş Mahkemesi, başörtüsü taktığı gerekçesiyle çalışmasına izin verilmeyen öğretmenin inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığına hükmetti.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Erfurt’ şehrinde bulunan Federal İş Mahkemesinde görülen temyiz davasında başörtüsü taktığı gerekçesiyle çalışmasına izin verilmeyen öğretmenin dinî inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığına karar verildi. Berlin eyaletinde 2005’te yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası’nda (Neutralitätsgesetz) yer alan genel başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğu görüşüne varan mahkeme bir alt mahkeme olan Eyalet Mahkemesinin tazminat kararını onadı.

Başörtülü öğretmen adayının gerekçeli karar açıklanana kadar öğretmen olarak işe başlayıp başlayamayacağı henüz bilinmiyor.

“Tarafsızlık Yasası Değişmeli”

Karar sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan Berlin Eyalet Adalet Senatörü Dirk Behrendt, “Çok dinli bir toplumda bir kimsenin kafasının içindekiyle ilgilenilmeli, üstündekiyle değil. Beklenen bir karardı. Şimdi bu yasama döneminde Tarafsızlık Yasası değiştirilmeli ve yasa üzerindeki ihtilaf artık kadınlar üzerinden yürütülmemelidir. Berlin artık liyakatli öğretmenlere karşı ayrımcılık yapamaz.” ifadelerini kullandı.

Federal İş Mahkemesinin kararında ayrıca Anayasa Mahkemesinin 2015’te verdiği karara atıfta bulunuldu. Almanya Anayasa Mahkemesi 2015 yılında iki kadın öğretmenin derslerinde başörtülü olabileceğine onay vermiş, bu kararda da “soyut bir tehlikeden” dolayı din özgürlüğünün kısıtlanamayacağına, ancak okul huzurunun bozulmasında “yeterli somut tehlike” görülmesi durumunda başörtüsü yasağının getirilebileceğine hükmetmişti.

“Başörtülü Kadınlara Eşit İmkanlar Tanınmalı”

Berlin’de kurulan ve Tarafsızlık Yasası’nın doğurduğu ırkçılığı görünür kılmaya çalışan #GegenBerufsverbot ittifakının basın sözcüsü Miriam Aced, Federal İş Mahkemesi’nin verdiği kararı şöyle değerlendirdi: “Verilen karar kadın ve azınlık hakları ile çok katmanlı adalet için önemli bir adımdır. Sözde Tarafsızlık Yasası’nın başörtülü öğretmenlere karşı uyguladığı ayrımcılığa nihayet bir dur denildi. Şu andan itibaren, Berlin eyaleti başörtülü kadınlara eşit imkanlar ve bu imkanlara eşit erişim hakkı tanımalı.”

Aced, “Bu karar sembolik bir değere sahip. Bu karar, siyaset ve topluma Müslümanların kriminalize edilmesinin ve dışlanmasının yanlış olduğunu ve her türlü ayrımcılığın önlenmesi gerektiğini hatırlatıyor. Ayrımcı sözde Tarafsızlık Yasası’nı hâlâ uygulayan veya uygulamaya geçirmek isteyen eyaletlerin bu kararı ciddiye almalarını umuyoruz.” çağrısında bulundu.

Dava Süreci

Berlin İş Mahkemesi, bir öğretmenin başörtüsüyle ders verebilmek için Berlin eyaletine açtığı davayı, 2005’te yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası’nı gerekçe göstererek reddetmişti. Bunun üzerine Eyalet İş Mahkemesi yerel mahkemenin kararını haksız bulmuş ve mağdur öğretmen adayına 5 bin 159 avro tazminat ödenmesine karar vermişti. Berlin Eyalet Mahkemesi bunun üzerine davayı Federal İş Mahkemesine temyize götürmüştü. (AA, P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler