'NSU 2.0'

NSU 2.0 Tehdit Mektupları Skandalı Berlin ve Hamburg Polisine Sıçradı

Almanya’da bir süredir gündemi meşgul eden NSU 2.0 imzalı ırkçı tehdit mektuplarında alıcılara ait kişisel bilgilerin Hessen Emniyet teşkilatının yanı sıra, Hamburg ve Berlin emniyetine ait bilgisayarlardan da sorgulandığı tespit edildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişikliker: Perspektif

İki senedir Almanya’da göçmen kökenli tanınmış isimlere ve eyalet milletvekillerine aşırı sağcı bir şebeke tarafından gönderilen  NSU 2.0 imzalı tehdit mektuplarında alıcılara ait kişisel bilgilerin Frankfurt ve Wiesbaden’deki polis teşkilatına ait bilgisayarlardan sorgulandığı tespit edilmişti.

Süddeutsche Zeitung ve WDR’in araştırması sonucu, alıcılara ait bilgilerin Hessen’in yanı sıra Berlin ve Hamburg emniyet teşkilatlarına ait bilgisayarlardan da sorgulandığı ortaya çıktı.

İdil Baydar’ın Bilgileri Wiesbaden Ve Berlin Polis Karakolundan Sorgulandı

Almanya’da 8’i Türk toplam 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının müdahil avukatlarından Seda Basay Yıldız, Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Janine Wissler ve Berlin’de yaşayan Türk komedyen İdil Baydar’a gönderilen “NSU 2.0” imzalı tehdit mektuplarında alıcıların bilgilerinin Hessen Emniyet Müdürlüğüne ait bilgisayarlarda sorgulanıp aşırı sağcı gruplara iletildiği ortaya çıkmıştı.

Yürütülen soruşturmada komedyen İdil Baydar’ın kişisel bilgilerinin Wiesbaden’deki bir polis karakolundan sorgulandığı tespit edilmişti. Süddeutsche Zeitung ve WDR’in araştırmasına göre Baydar’ın kişisel bilgileri 5 Mart 2019’da -herhangi bir neden olmadığı hâlde- Berlin’deki bir polis karakolundan da sorgulandı. Polis bilgisayarındaki sorgulamanın hemen ardından Baydar NSU 2.0 imzalı bir tehdit mektubu aldı.

İdil Baydar’ ait bilgilerin Berlin polisine ait bir bilgisayardan sorgulandığı iddiasıyla ilgili olarak Berlin polisi açıklama yapmayı reddederek soruşturma aşamasında konuyla ilgili herhangi bir bilgi paylaşamayacaklarını kaydetti.

Gazeteci Yaghoobifarah’ın Bilgileri Hamburg Emniyet Sisteminden Sorgulandı

Hamburg’ta ise polis müfettişleri NSU 2.0 imzalı tehdit mektubu alan bir diğer isim Hengameh Yaghoobifarah’a ait bilgilerin Hamburg emniyet sisteminden sorgulandığını tespit etti.

TAZ gazetesinde köşe yazarlığı yapan Yaghoobifarah 2020 haziran ayında yazdığı bir yazısında, artan polis şiddeti vakalarını eleştirirken polislerin “çöplüğe tıkılmasını” tavsiye etmişti. Yazı nedeniyle Yaghoobifarah polis sendikaları ve politikacılardan büyük tepki almış, İçişleri Bakanı Horst Seehofer köşe yazarına dava açacağını duyurmuştu. Yaghoobifarah temmuz ayında NSU 2.0 imzalı bir tehdit mektubu aldı.

Hamburg Emniyet sözcüsü “Adı geçen gazeteciyle ilgili olarak Hamburg polisinin bir veri sorgulaması yapmış olduğu doğrudur.” diyerek köşe yazısının yayımlanmasının hemen ardından yazar hakkında polis bilgisayarından böyle bir sorgulamanın gerçekleştiğini doğruladı. Bunun için polisin herhangi bir nedeni olup olmadığının ise araştırılacağı belirtildi.

“Bizi Yüzüstü Bıraktılar”

İdil Baydar polisin soruşturma hakkında bugüne kadar kendisine hiçbir bilgi vermediğini belirterek, sorularının sürekli yanıtsız bırakıldığını ifade etti.

“Bizi yüzüstü bıraktılar” diyen Baydar, polisin NSU 2.0 tehdit mektupları konusundaki yaklaşımını eleştirerek bu şekilde devam edildiği takdirde ne Hessen ne de Berlin’de polise güvenden bahsedilemeyeceğini söyledi.

Tehdit mektuplarını kimin veya kimlerin gönderdiği henüz belirsizliğini korurken, faillerin kimliklerini saklamak için çeşitli şifreleme tekniklerinden yararlandığı belirtiliyor.

Bugüne kadar Almanya’da 8 ayrı eyalette toplam 99 adet NSU 2.0 imzalı ırkçı tehdit mektubu gönderildiği biliniyor. Tehdit mektubu alanlar arasında Sol Parti Grup Başkanı Amira Mohamed Ali, milletvekili Sevim Dağdelen, Gökay Akbulut,  Yeşiller Partisi’nden Aşağı Saksonya Milletvekili Filiz Polat, Anton Hofreiter, Renate Kunast, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ve Yeşiller Partili Hannover Belediye Başkanı Belit Onay gibi isimler bulunuyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler