"Almanya"

Savcı Adayları Staj Sırasında Başörtüsü Takabilecek

Berlin’de savcı adaylarının eğitim stajları esnasında mahkeme salonunda başörtüsü takmalarına izin verilecek. Başörtülü savcı adayları duruşmalara eğitmenlerinin refakatinde katılıp, iddianameyi okuyabilecekler.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın Berlin eyaleti Adalet Bakanı Dirk Behrendt (Yeşiller) Berlin’de başörtüsü yasağının kaldırılmasının ardından Müslüman savcı adaylarının da mahkeme salonunda başörtüsü takmalarına izin verdi.

Kararı geçtiğimiz çarşamba akşamı hukuk komitesinde duyuran Bakan Behrendt, bunun tek şartının başörtülü savcı adaylarının mahkeme salonunda eğitmenleri eşliğinde hazır bulunmaları olarak açıkladı. Yasal görevler ise eğitmenler tarafından yapılmaya devam edilecek.

Hükûmet Ortakları ve Muhalefetten Eleştiri

Tarafsızlık yasası Yeşiller, Sosyal Demokratlar ve Sol Parti’den oluşan Berlin koalisyon hükûmeti içerisinde daha önce de defalarca tartışılmıştı. Bakanın kararı Berlin eyalet hükûmet ortakları ve muhalefet tarafından eleştirildi.

Koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Sven Kohlmeier “Koalisyon olarak bir çizgide buluşmalıyız. Dirk Behrendt’in tek başına hareket etmesi hoş değil.” dedi.

Muhalefet partili Berlin Milletvekili Sven Rissman (CDU) da uygulamayı eleştirerek, özellikle adalet ve emniyet gibi devletin kilit alanlarında görev yapan memurlarda başörtüsünün siyaset ve toplum tarafından arzu edilmediğini ileri sürdü.

Eyalet Eğitim Bakanı Sandra Scheeres (SPD) de tarafsızlık yasasını anayasaya ve usulüne uygun bulduğunu açıklamıştı. Ancak Adalet Bakanı Dirk Behrendt aynı görüşte değil. “Çok dinli bir toplumda, kişinin kafasının üstünde değil, kafasının içide ne olduğu önemli olmalı” diyen Behrendt tarafsızlık yasası tartışmalarının kadınlar üzerinden yürütülmemesi gerektiğini belirtmişti.

Bakan, “Berlin’in artık işinin ehli öğretmenlere ayrımcılık uygulayacak lüksü yok” diyerek eyalette Müslüman öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağını eleştirmişti.

“Öğretmenlere Başörtüsü Yasağı Anayasaya Aykırı”

Berlin İş Mahkemesi, bir öğretmenin başörtüsüyle ders verebilmek için Berlin eyaletine açtığı davayı, 2005’te yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası’nı gerekçe göstererek reddetmişti. Bunun üzerine Eyalet İş Mahkemesi yerel mahkemenin kararını haksız bulmuş ve mağdur öğretmen adayına 5 bin 159 avro tazminat ödenmesine karar vermişti. Berlin Eyalet Mahkemesi bunun üzerine davayı Federal İş Mahkemesine temyize götürmüştü.

Federal İş Mahkemesinde görülen temyiz davasında mahkeme öğretmenin dinî inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığına karar  vererek Berlin eyaletinde 2005’te yürürlüğe giren tarafsızlık yasasında yer alan genel başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Bir alt mahkeme olan Eyalet Mahkemesinin tazminat kararını da onadı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler