Fransa’da Polis Teşkilatına Sızan Gazeteci: “Irkçılık, Şiddet ve Cezasızlık Kültürü Hakim”
Fransa’da aldığı üç aylık eğitimin ardından polis teşkilatına katılan ve altı ay polis olarak çalışan gazeteci Valentin Gendrot polis teşkilatı içerisinde mevcut olan ırkçılık, şiddet ve cezasızlık kültürünü anlattı.
Aldığı üç aylık eğitimin ardından, Paris’in kuzeydoğusundaki bir teşkilatta altı ay polis olarak çalışan araştırmacı gazeteci Valentin Gendrot polis teşkilatı içerisinde geçirdiği zamanı değerlendirdi. Bu süreç içerisinde polis memurları arasında azınlıklara -özellikle gençlere ve göçmenlere- karşı şiddeti, hakareti ve keyfiliği gözlemlediğini aktaran Gendrot, cezasızlığın da teşkilat içerisinde önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Polis teşkilatına sızıp, teşkilat dışındaki kişilerin çoğunlukla göremediği gerçekleri ortaya çıkarmak isteyen Gendrot, ülkedeki insanların polisi ya sevdiğini ya da ondan nefret ettiğini belirtiyor. Polis karşıtı olmadığını fakat bunun farklı bir tonunun olması gerektiğini söyleyen Gendrot, teşkilat içerisinde yaşadıklarını aktardığı kitabı „Flic”in sadece Paris’in zor bir bölgesinde görev yapan bir polis memurunun yaşadıklarının bir tutanağı olduğunu belirtiyor.
Polis Memurları Birbirini Koruyor
Sadece üç aylık eğitimin ardından Paris’in suç oranının yüksek olduğu, otoritelerle halk arasında yüksek gerilimin bulunduğu bir bölgede göreve başlayan gazeteci, polislerin özellikle gençlere karşı her gün şiddet kullandığına tanık olduğunu ve bu tür olayların kayıtlara geçmeyişinin altında polis memurlarının “klan” benzeri bir sistemle çalışmasının yattığını söylüyor. Bu sistemde polis memurları ne olursa olsun birbirlerini koruyor ve destekliyorlar. Genç bir çocuğun bir polis tarafından dövülmesine şahit olan Gendrot da, polis memurları tarafından olayın üstüne kapatmak için uydurulan bir hikâyenin altına yeminli ifade vermeye zorlandığını söylüyor.
Gençler ve Göçmenler İnsandışılaştırılıyor
İş yerinde polis memurlarının siyahlara ve Araplara karşı hakaret ettiklerini aktaran Gendrot, aynı zamanda gençlerin ve göçmenlerin polis memurları tarafından insandışılaştırıldıklarını ve bu kişilerin sadece suçlu olarak görüldüğünü söylüyor.
Bu gözlemlerin yalnızca kendisine ait olduğunu ve polisle geçirdiği süre boyunca yaşadıklarının bir kaydı olduğunu belirten Gendrot, bu bulguların genellemelere kurban gitmemesi gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte Gendrot, bu gözlemler ve deneyimlerin herkesin sorunlu olduğunun farkında olduğu bir yapının içerisinde bazı şeylerin değişmesine kapı aralayacağına inanıyor. (fa)