"Akdeniz"

Akdeniz’de Mahsur Kalan Göçmenlerin 40 Günlük Bekleyişi Sona Erdi

Akdeniz’de Danimarka bandıralı bir yük gemisi tarafından kurtarılan göçmenlerin 40 gün sonra İtalya’ya girişlerine izin verildi.

Akdeniz’de kaçakçılar tarafından Avrupa’ya geçirilmeye çalışırken teknelerinin batması sonrası bir yük gemisi tarafından kurtarılan 27 göçmenin, 40 günlük bekleyişi sona erdi. Sığınma talepleri Malta, Libya ve İtalyan yetkililer tarafından reddedilen göçmenlerin uzun bekleyiş sonrası İtalya’ya çıkmalarına izin verildi.

Danimarka bandıralı Maersk Etienne yük gemisi tarafından kurtarılan göçmenler, 40 günden fazla bir süredir geminin herhangi bir limana yanaşmasına izin verilmemesi nedeniyle gemide mahsur kalmışlardı. İtalya’nın göçmenlerin karaya çıkışına izin vermesi sonrası Mediterranea Saving Humans isimli sivil toplum kuruluşuna ait “Mare Jonio” isimli kurtarma teknesine nakledilen göçmenler haftalar sonra Sicilya’da karaya çıktılar.

Aralarında bir hamile kadın ve bir çocuğun da bulunduğu göçmen grubunun Pozzallo limanına getirilmesine ilişkin açıklama yapan Mediterranea Saving Humans isimli sivil toplum kuruluşu, böylelikle Avrupa tarihinin en uzun ve en utanç verici çekişmesinin sonlandığını ifade etti.

Haftalardır süren dramın bir türlü neticelenmemesi, uluslararası sular kanunlarına uyma yükümlülüğü olan ticari gemilerin acil durum kurtarma çalışmalarındaki rollerini de yeniden gündeme getirmişti. Sivil hak grupları, gemicilik uzmanları ve yerel makamlar arasındaki açmazın sonlanması, benzer şekilde mahsur kalan göçmenlere ilişkin olumlu haber bekleyen kişilere umut oldu.

Ne Olmuştu?

Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışırken teknelerinin batması sonrası Akdeniz’de ölümle burun buruna gelen kaçak göçmenleri 5 Ağustos’ta Maersk Etiennne isimli Danimarka bandıralı bir yük gemisinin mürettebatı kurtarmıştı. Gemi operatörü Malta’dan göçmenleri kabul etmesini talep etmiş, ancak bu talep Maltalı yetkililer tarafından kurtarmanın kendi kara sularında gerçekleşmediği gerekçesi ile reddedilmişti.

İtalyan ve Libyalı yetkililerin de göçmen grubu kabul etmemesi neticesinde göçmenler haftalarca gemide mahsur kalmışlardı. Gemideki gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerinin sınırlı sayıda oluşu aradan geçen süre içerisinde hem göçmenler hem de gemi mürettebatı için büyük sıkıntı yaratmıştı. Hatta bu süre içerisinde kimi göçmenler karaya çıkabilmek için denize atlamış ancak mürettebat tarafından tekrar kurtarılarak gemiye çıkarılmıştı.

Gemi operatörünün, kurtarılan kişilerin uygun tıbbi tesislerde acil bakıma ihtiyaçları olduğuna dair talebi sonrası ise bu kişilerin Mediterranea isimli STK gemisine transferleri gerçekleşti. Sivil toplum kuruluşu ayrıca geçen haftalarda gemideki göçmenlerin ciddi psikolojik ve fiziksel yardıma ihtiyaçları olduğunu belirtmişti. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler