"Alexander de Croo"

Belçika’da 500 Gün Sonra “Vivaldi Koalisyonu” Kuruldu

Belçika’da son federal parlamento seçiminden yaklaşık 500 gün sonra yeni hükümet kuruldu. Yedi partili "Vivaldi koalisyonu" hükümet üzerinde anlaştı ve yeni başbakan Flaman liberal parti Open VLD'den Alexander de Croo oldu.

Fotoğraf: Shutterstock / İceberg

30 Eylül 2020 tarihinde Belçika’da yeni hükümet kurma görüşmelerini yürüten siyasi partiler “Vivaldi koalisyonu” olarak adlandırılan 7 partili hükümet üzerinde anlaşmış, yeni başbakanın Flaman liberal parti Open VLD’den Alexander de Croo olmasına karar vermişlerdi. Belçika’da son seçimlerden yaklaşık 500 gün sonra yeni hükümet böylece kurulmuş oldu. Bugün 15 bakan ve 5 müsteşar Kral Philippe’e anlaştıklarını bildirip, yemin töreni ile görevlerine başladılar.

Aşırı Sağcı Flaman Bölgesi Partileri Koalisyonda Yok

Yeni hükümette Belçika’nın Flaman bölgesi ile Fransızca konuşulan Valon bölgesinden 7’şer bakan yer alıyor. Ülkenin yeni başbakanı Alexander de Croo, mevcut hükümette başbakan yardımcısı ve maliye bakanı olarak görev yapıyordu. De Croo 2011’den bu yana ülkenin ilk Flaman Başbakanı oldu. Yeni federal hükümet PS, MR, Ecolo, CD&V, Open Vld, sp.a ve Groen olmak üzere yedi partiden oluşuyor. Mecliste, bu hükümet 150 koltuğundan 87’sine ve dolayısıyla yeterli bir çoğunluğa sahip.

Belçika’nın yeni hükümetinde Başbakan de Croo’nun yanı sıra 4 başbakan yardımcısı ile 14 bakan yer alıyor. Belçika’nın eski Başbakanı ve şu anda AB Konseyi Başkanı olan Charles Michel’in kardeşi Mathieu Michel de hükümette dijitalleşmeden sorumlu bakan oldu. Önceki hükümetin başbakanı Sophie Wilmes, yeni hükümette dışişleri bakanı olarak görev yapacak. Savunma bakanlığı görevine ise Ludivine Dedonder getirildi. Yeni kabinede 10 kadın yer alıyor.

Aşırı sağcı Flaman bölgesi partileri N-VA ile Vlaams Belang koalisyonun dışında tutuluyor. Mayıs 2019’daki federal parlamento seçiminde N-VA yüzde 16, Vlaams Belang ise yüzde 11 ile en çok oyu alan iki parti olmuştu.

Vivaldi Koalisyonu Nedir?

Yeni koalisyon, hükümeti oluşturmak için müzakere eden ana siyasi grupların dört renginden ve ünlü klasik müzik bestecisinin “Dört Mevsim” adlı eserinden yola çıkarak “Vivaldi” olarak adlandırılıyor. Sosyalist partiler “PS ve sp.a” kırmızı, liberal partiler MR ve Open VLD mavi, çevreci partiler Ecolo ve Groen yeşil, Hristiyan Demokrat CV&V ise turuncu renklerle anılıyor.

Yeni Başbakan Aileden Siyasetçi

Belçika’nın yeni Başbakanı Alexander de Croo, uzun yıllardır siyasetin içinde. Babası Herman de Croo da ülkenin bilinen siyasetçilerinden. Herman de Croo, uzun yıllar çeşitli bakanlık görevlerinde bulundu ve şu anda da Belçika’nın en uzun süredir mecliste bulunan milletvekili olarak biliniyor. Herman de Croo, geçmişte bir süre de oğlunun partisi VLD’nin başkanlığını yaptı.

Şu anda 44 yaşında olan yeni Başbakan de Croo, işletme eğitiminden sonra bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra siyasete atıldı ve 2009’da partisi VLD’nin başkanlığına seçildi. Bir yıl sonra partisini Yves Leterme başbakanlığındaki koalisyondan çekip seçime gidilmesine yol açınca tanınırlığı arttı. De Croo, 2012’de hükümete başbakan yardımcısı olarak girdi. İki yıl sonra yapılan seçimde Flaman bölgesinin doğusunda en yüksek oyu alan siyasetçi oldu. 2014-2018 arasında babası gibi kalkınma bakanı olarak görev yapan de Croo, 2018’de yine daha önce babasının görev yaptığı maliye bakanlığını aldı. O zamandan bu yana başbakan yardımcılığının yanında maliye bakanlığını sürdüren Alexander de Croo, gözlerden uzak ve sakin hayat sürmesiyle tanınıyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler