Almanya’da Açık Cami Günü Kapsamında Camiler, Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Almanya’da her yıl iki Almanya’nın birleşme günü olan 3 Ekim tarihinde düzenlenen Açık Cami Günü, koronavirüs salgını önlemleri ile gerçekleştirildi.
Almanya’da 6 İslami teşkilatı bünyesinde bulunduran Almanya Müslümanları Koordinasyon Kurulunca (KRM) her yıl geleneksel olarak organize edilen Açık Cami Günü etkinlikleri kapsamında, ülkedeki camiler gayrimüslim komşularına kapılarını açtı. Bu yıl “Zor Zamanlarda Dinî Yaşam” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik, ülke genelinde yaklaşık 600 camide düzenleniyor.
1997 yılından beridir düzenlenen Açık Cami Günü’nde amaç, Müslüman olmayanlara İslam’ı anlatmak, ön yargı ve yanlış anlaşılmaların üstesinden gelmek ve sağlıklı bir diyalog geliştirmek olarak belirtiliyor. IGMG Kurumsal İletişim Başkanı Osman Yusuf, bu yıl gerçekleştirilen Açık Cami Günü’yle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “İnsanlar zor zamanlarda inançları sayesinde güçlü ve güvende hissederler. İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreci için de aynı durum geçerlidir. Müslüman perspektifinden baktığımızda bu pandemiyi bir imtihan ve aynı zamanda bir fırsat olarak görüyoruz. Zira bu pandemi; dini, dili, etnik kökeni, sosyal statüsü ne olursa olsun, toplumumuzda yer alan herkesi etkilemiş durumda. Bu bağlamda bu krizin ‘biz’ duygusunu teşvik edici, birleştirici bir tarafı olduğunu söylemek de mümkün. İşte bu yılki Açık Cami Günü’nde bunu daha da güçlendirmek istiyoruz.”
Önlemler Eşliğinde Açık Cami Günü
Almanya’da her yıl iki Almanya’nın birleşme günü olan 3 Ekim tarihinde düzenlenen “Açık Cami Günü” koronavirüs salgını önlemleri ile gerçekleştirildi. Pandemi önlemleri çerçevesinde maske ve mesafe kuralına uyularak, camilere sınırlı sayıda ziyaretçi alındı. Geçtiğimiz yıl 1000 camide gerçekleştirilen etkinliğe 100 bin ziyaretçi katılmıştı. Bu yıl ise pandemi nedeniyle etkinliğe katılan ziyaretçi sayısında önemli bir düşüş yaşandı.
Program kapsamında gün boyu cami rehberleri, gelenlere camileri tanıtırken ziyaretçilere Almanca yazılmış ayet ve hadislerden oluşan pusulalar dağıtıldı. Programda en çok gelen sorular arasında pandemi sürecinde ibadetlerin nasıl gerçekleştiği ve Müslümanların toplumsal dayanışmaya nasıl katkı sağladıklarına yönelik sorular bulundu. (yy)