Çeyrek Asırlık Gelenek: Almanya’da Açık Cami Günü
3 Ekim, Almanya’daki camiler için Açık Cami Günü. Bu sene 24.'sü gerçekleştirilen bu etkinlik, aynı zamanda ülkedeki Müslümanların topluma yönelttiği bir buluşma çağrısı. Koronavirüs gölgesinde düzenlenecek etkinliğe yarın 600'ü aşkın cami katılacak.
Almanya’da bu sene Açık Cami Günü, “Zor Zamanlarda Dinî Yaşam” sloganıyla yaklaşık 600 camide düzenlenecek. 1997 yılından beri düzenlenen Açık Cami Günü’nde camiler kapılarını ziyaretçilere açıyor ve önyargıların giderilmesi için programlar düzenliyorlar. Her sene 1000’den fazla caminin katıldığı programa bu sene koronavirüs salgını nedeniyle daha az cami katılım sağlayacak.
Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) bünyesindeki altı büyük İslami cemaat tarafından düzenlenen organizasyonla her sene yüzbinlerce insan cami ziyaretleri gerçekleştiriyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kurumsal İletişim Başkanı Osman Yusuf, “Pandemi; dini, dili, etnik kökeni, sosyal statüsü ne olursa olsun, toplumumuzda yer alan herkesi etkilemiş durumda. Bu bağlamda bu krizin ‘biz’ duygusunu teşvik edici, birleştirici bir tarafı olduğunu söylemek de mümkün. İşte bu yılki Açık Cami Günü’nde bunu daha da güçlendirmek istiyoruz.” dedi.
IGMG bu yıl yaklaşık 70 camisi ile birlikte Açık Cami Günü’ne katılacak.
Salgın Gölgesinde Cami Ziyaretleri
Kuzey Almanya İslam Toplumu (BIG) da bu sene 7 camisiyle Açık Cami Günü’ne katılıyor. BIG Kurumsal İletişim Başkanı Sacit Dizman, bu sene bazı camilerin salgın nedeniyle etkinlik yapamayacağını ifade etti. Hamburg’da bu sene Açık Cami Günü kapsamında “Cami Turu” isimli bir organizasyonla St. Georg Mahallesi’nde bulunan camilere açık alanda gezi yapılacak.
Pandemi esnasında hijyen tedbirleri sürerken, bir yandan hayatın da devam etmesi gerektiğini söyleyen Dizman, “Salgın esnasında güçlü kalabilmenin yollarından biri de, eskiden yaptığımız güzel etkinlikleri sürdürmek. Açık Cami Günü ile insanlara kapılarımızın her şartta açık olduğunu, aynı zamanda salgın esnasında camilerimizde ne tarz hijyen ve güvenlik tedbirleri aldığımızı göstermek istiyoruz.” dedi.
“Müslüman Gençler Açık Cami Günü’nde Yetiştiler”
Açık Cami Günü organizasyonunun camiler için çok uzun ve heyecanlı geçtiğini belirten Dizman, “Camiler 3 Ekim’e bir düğüne hazırlanır gibi hazırlanıyorlar. Mektupların yazılması, afişlerin hazırlanması, ekiplerin kurulması haftalar sürüyor. Açık Cami Günü, yıllardır devam eden bir gelenek. Birçok nesil bu etkinliklerde pişti, yetişti. Camimi nasıl tanıtırım, Müslüman olarak kendi dinimi nasıl anlatırım sorularının cevaplarını bu etkinliklerle öğrendiler.” ifadelerinde bulundu.
Camileri ziyaret eden gayrimüslimler, Müslümanlara İslam ve camiyle ilgili birçok soru da yöneltiyorlar. Bu soruların cevaplandırılmasıyla bir sohbet ortamının olduğunu vurgulayan Dizman, bu diyaloğun her zaman toz pembe olmadığına dikkat çekiyor: “Camiye gelen insanlar, merak duygusuyla oraya geliyorlar. Her seferinde farklı insanlarla karşılaşıyoruz. Onların meraklarını tatmin etmek bizim görevimiz. Bazen İslam’a dair sorular ‘rahatsız edici’ olarak algılansa da, bizim amacımız insanlara ‘soru sorma rahatlığı’ sağlamak. Müslümanları, İslam’ı tanımayan, bir camiyi içeriden hiç görmemiş, karşılaştığı her şeye hayretle bakan ve şaşkınlığını gizleyemeyen insanları bilgilendirmek için oradayız. ACG’nin belki de en güzel yanı, konfor alanından çıkıp o karşılaşmayı sağlamak ve birlikte öğrenmek.” (ezk)