'Fransa'da "İslamcılık"la Mücadele'

Fransa’da Camiye Polis Baskını: İçeride Çocuklar Ders Görüyordu

Geçtiğimiz cumartesi günü Paris Polisi tarafından bir camiye operasyon düzenlendi. Camide Arapça dersi verilirken yapılan baskında öğrenciler büyük şok yaşadı.

Fransa'da polis teşkilatı içerisinde şiddet ve ırkçılık Fotoğraf: Alexandros Michailidis/shutterstock.com

Fransa’da 3 Ekim cumartesi sabah saatlerinde yaklaşık on beş polis, Paris’in 11. bölgesindeki yer alan Omar Camii’ne Arapça dersi esnasında baskın düzenledi. Polis baskını esnasında içeride ders yapan çocuklar ve öğretmenler vardı.

İnanç ve Uygulama Derneği’ne (Fr. “Association Foi et Pratique”) bağlı olan okulda panik yaşandı. Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) kurucu üyeleri arasında yer alan derneğin başkanı Hamadi Hammami, “40 yılı aşkın süredir var olan bir derneğiz ve hiçbir şekilde Cumhuriyet değerlerine karşı bir tehlike oluşturmadık.” ifadelerini kullandı. 

Hammami, yaşanan durumda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “İslamizm” üzerine gerçekleştirdiği son konuşmasının etkili olduğunu söyledi ve CFCM’e çağrıda bulundu: “Yarın bu rahatsızlıklara maruz kalabilecek olan bizleri desteklemeye ve tanıklık etmeye davet ediyorum. Kendi din ve kültürlerini öğrenmekten başka bir şey yapmayan ebeveynler ve çocuklar üzerinde yıkıcı etkileri olabilecek bu eylemleri kabul etmemeye çağırıyorum.”

Macron’un Konuşması Müslümanlara Denetlemelerin Habercisi

Paris Emniyet Genel Müdürlüğü ise yapılan baskını Twitter üzerinden duyurdu. İslamistliğe ve Cemaatçi Ayrışmaya Karşı Mücadele Özel Birimi adlı güvenlik güçlerinin bir camiye bağlı okula kontrol operasyonu yaptığı bildirildi. Emniyet Müdürlüğü baskınla ilgili, “Klasik prosedür çerçevesinde yangın güvenliği ile ilgili çeşitli eksiklikler ortaya koyuldu ancak başka eksiklikler tespit edilmedi.” açıklamasında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron 2 Ekim Cuma günü ayrılıkçılıkla mücadele kapsamında bir konuşma yapmıştı. Bu konuşmada Macron dikkatleri “İslamcı radikalleşme”ye çekmişti. Fransa Müslümanları sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla Macron’un bu konuşmasına yoğun bir şekilde tepki göstermişti. Macron İslam diniyle İslamcılık’ı karıştırmamak gerektiğini belirtmiş, konuşmasında İslamcı ayrılıkçılığı hedef almış ve Fransa Müslümanlarına yönelik denetlemelerin habercisi olan ifadeler kullanmıştı. Bu konuşmaya tepki olarak  “Damgalanmaya Hayır” sloganıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

Polis baskınından bir gün sonra Fransa’daki Müslüman temsilciler ortak bir bildiri yayınladılar. Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu’nun (CIMG) yanı sıra Ile-de-France Bölgesel İslam Konseyi (CRCM), İnanç ve Uygulama Federasyonu (Fédération Foi et Pratique), L.e.s. Musulmans Platformu dahil olmak üzere 21 kuruluş ve caminin ortak bir şekilde imzaladığı metinde önemli noktalara değinildi. Metinde güvenlik güçlerinin öğrenci ve öğretmenlerin karşısında bu müdahalede bulunmasının camiye ve Müslümanlara karşı onur kırıcı olduğu belirtildi. Camilerin ve derneklerin her zaman açık olduğu, bu tür müdahalelere gerek kalmadan istenildiği zaman kontrol sağlanabileceği hatırlatıldı.

Bildiride ayrıca Müslüman karşıtı siyasi söylemlerin daha önce görülmediği kadar ayrımcılık ve damgalama düzeyine ulaştığı tespit edildi. Siyasi şahsiyetlerin Fransa’daki Müslümanları giderek daha açık bir şekilde hedef alması ve sürekli olarak inançlarıyla ilişkilerini sekülerleştirmeye çalışmasının zarar verici olduğu bildirildi.

Baskına Sosyal Medyada Tepkiler

Cami baskınının Macron’un konuşmasından bir gün sonra gerçekleşmesi nedeniyle olayın siyasi olduğu iddia ediliyor. Macron’un yaptığı açıklama kapsamında şimdiden aşırı müdahalelere meydan verdiği düşünülüyor. Sosyal medyada polis baskını nedeniyle emniyet güçlerini suçlayan paylaşımlar yer alıyor. Çocuklar ders alırken baskın yapmanın yanlış olduğu vurgulanırken, Müslümanlara yönelik sindirme, aşağılama ve baskı oluşturulmaya çalışıldığı düşünülüyor.

Boyun Eğmeyen Fransa (Fr. “France insoumise”) Partisi Seine-Saint-Denis Milletvekili Alexis Corbière, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Peki ‘yangın güvenliği’ standartlarının basit bir ihlalini araştırmak için 15 silahlı polis memuruna ihtiyacımız var mı hakikaten? Aynı muamele Paris’teki diğer dinler için de sağlanıyor mu, yoksa sadece Müslümanlara yönelik mi bu?” dedi.

Gazeteci Feïza Ben Mohamed de sosyal medya hesabında, “Müslüman kurumlara taciz başladı. Paris Emniyet Müdürlüğü, caminin yangın söndürücülerini kontrol ederek İslamcılığa karşı mücadele veriyor. Utanç verici.” ifadelerini paylaştı.

Fransa’da 13 Kasım 2015 tarihinde yaşanan saldırılardan sonra OHAL ilan edilmiş ve terörizmle mücadele kapsamında bir yıl içinde camiler dahil olmak üzere 4000 polis araması yapılmıştı. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler