'Almanya'

Brandenburg Eyaleti Entegrasyon Sorumlusu: “Bu Yaklaşım Anayasaya Aykırı”

Almanya’nın Branderburg eyaletinde bir gencin Müslüman olduğu için meslek eğitimi başvurusunun reddedildiğini öğrenen Brandenburg Eyaleti Entegrasyon Sorumlusu Dr. Doris Lemmermeier, konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Brandenburg Eyaleti Entegrasyon Sorumlusu Dr. Doris Lemmermeier

Almanya’da geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayınlanan bir e-posta, iş dünyasında ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme getirmişti. Asphalt Straßenbau Gesellschaft mbH (ASG) isimli firmanın müdürü tarafından gönderilen mektupta, meslek eğitimi için yapılan bir başvurunun reddedilme sebebi olarak başvuru sahibinin Müslüman olması belirtilmişti. Olaydan sonra konuyla ilgili Brandenburg Eyaleti Entegrasyon Sorumlusu Dr. Doris Lemmermeier gerçekleşen ayrımcılık vakasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Salı günü Branderburg eyaletinde bir gencin Müslüman olduğu için meslek eğitimi başvurusunun reddedildiğini öğrenen Dr. Lemmermeier “Branderburg’de bir firmanın bu tarz İslamofobik ve ırkçı bir yaklaşımda bulunması beni şok etti. Böyle bir yaklaşım açık bir şekilde Anayasanın 3. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu maddeye göre hiç kimse sahip olduğu din nedeniyle ayrımcılığa uğrayamaz. Almanya’da herkes kendi dinini özgür bir şekilde yaşayabilir. Bu hak Anayasanın 4. maddesiyle korunmuştur. Burada (bu e-postada) dile getirilen ifadeler çok açık bir şekilde anayasaya aykırıdır ve bizim özgürlükçü demokratik temel düzenimizin ilkelerine ters düşmektedir.” ifadelerinde bulundu.

Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Duruş Devam Edecek

Brandenburg’da yaşayan birinin böyle bir ayrımcılık yapmasının kendisini çok üzdüğünü ifade eden Dr. Doris Lemmermeier, son birkaç gün içinde tıpkı kendisi gibi bu olay karşısında dehşete düşen ve toplumda artan ırkçılıkla ilgili endişelerini dile getiren birçok e-posta aldığını belitti. Entegrasyon Sorumlusu Dr. Lemmermeier, gelen e-postalarla ilgili şu sözleri söyledi: “Bu özveriniz için çok teşekkür ederim. Irkçılık ve ayrımcılıktan etkilenen ve deneyimlerini bana anlatanlara, bu deneyimlerin her birinin ruhumu incittiğini ve ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı durmak için her şeyi yaptığımı ve yapacağımı söylemek isterim.”

Brandenburg Eyaleti Entegrasyon Sorumlusu Dr. Doris Lemmermeier, bu olaylar karşısında sinirlenmenin yeterli olmadığını, aynı zamanda sağlam yapılara ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Brandenburg’da ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kalmış kişilere yönelik birçok faaliyet bulunduğunu belirtirken, eyalette yaşayan herkese eşit davranılması ve kimsenin ayrımcılığa uğramaması için çaba sarf edildiğini, bunun için geliştirilen bir konsept olduğunu söyledi. “Tüm bu çabalara rağmen hala bu amacı tam olarak gerçekleştirebilmiş değiliz. Brandenburg’da ve Almanya’nın diğer eyaletlerinde insanların ayrımcılığa uğramadan yaşayabilmesi için hâlâ yapacak çok işimiz var.”

“Önemli Olan Brandenburg Eyaletinin Gelecekte Bu Şirketle Çalışmaması”

Meslek eğitimine alım konusunda ayrımcılık yapan firma ASG, 2019 yılında meslek eğitimi ödülü almıştı. Ayrımcılık vakasının sosyal medyaya yansımasının ardından bu ödülün firmadan geri alınmasına dair talepler geldi. Dr. Lemmermeier açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi: “Benim için önemli olan, bu ödülün firmaya meslek eğitiminin kalitesi için verilmiş olması. Firmanın müdürünün ideolojisi bu ödül verildiği esnada bilinmiyordu ve bu kişi meslek eğitimi ödülünü entegrasyon sorumlusundan almadı, kendi meslek odasından aldı. Bu tarz bir ödülün geri alınmasına ödülünün jürisi karar veriyor. Şu an bu mesele çok titiz bir şekilde değerlendiriliyor ve daha sonra jüriye sunulacak.”

Dr. Doris Lemmermeier açıklamasını “Ödülün geri alınıp alınmaması benim için önemli değil. Benim için önemli olan Brandenburg Eyaletinin gelecekte bu şirketle çalışmaması ve firmanın gelecekte verilecek olan ödüllerin dışında bırakılmasıdır. Burada sözü geçen genç adam (ayrımcılığa uğrayan genç), çalışma hayatı için farklı ve daha iyi bir bakış açısı inşa etme konusunda eşlik edilecek ve desteklenecek.” sözleriyle sonlandırdı. (yy, ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler